Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев говорел за собствената си държава като президент на чужда враждебна държава, според Бойко Борисов

Думите на 2019 година са работа и отговорност. Това е единственото важно нещо - да се вижда какво оставаш след себе си. Тази година оставям много неща след себе си - метрото в София, лотовете на АМ "Хемус" се строят с пълна сила, АМ "Струма" също се строи на пълна скорост, връзката със Сърбия се асфалтира и строи. Тези проекти градят България и дават финансово-икономическа стабилност на страната. Това каза в предаването "Годината" по Дарик радио премиерът Бойко Борисов.

Той коментира и последните престрелки с президента Румен Радев. "Не искам да говоря за човек, който е призван да бъде обединител на нацията, а се държи като опозиционен лидер. Всичко, което изброих е факт, а президентът се държи като враг на държавата. Виждате, пада мониторинговия механизъм, всички кредитни агенции вдигат рейтинга на България и има ръст на икономиката. Не искам да си губя времето и да коментирам какво е казал г-н Радев. В чужбина той говори само хубави неща, а когато се върне в България само критикува правителството. Няма лошо да критикува, но аз не съм го чул да каже една лоша дума за БСП и ДПС. В България всичко върви както трябва”, заяви премиерът. Според него Радев говорел за собствената си държава като президент на чужда държава, която има враждебно отношение към България.

По думите му и в момента има надежда за завод на "Фолксваген". „Всичко щеше да е точно, ако институцията до Министерски съвет не се беше изхвърлила и не беше обявила, че тя е довела "Фолксваген" в България. Никой никого не е довел. По тази тема не трябва да се правят такива коментари. Аз съм убеден, че в България ще сглобяваме цяла кола.  В България се върши огромна работа. Ако вървим така, аз съм убеден, че инвестициите ще продължат да растат. България е много интересна дестинация. В момента водим разговори за завод за електрически батерии. Това е бъдещето", категоричен бе министър-председателят.

Борисов коментира, че ситуацията в Перник е неприятна. По думите му дотам се е стигнало от некадърното управление на ВиК сектора. „Всеки ден се работи там. Трябва да разделим питейната от промишлената вода. Работниците няма да празнуват. Предупредил съм ги. Ще си получат допълнителни възнаграждения, но трябва да осигурим вода на Перник. Нека да видим кой какво е направил. В София допреди 10 години нямаше вода и канализация. Готов съм да седна и да коментирам с всеки кой какво е оставил след себе си”, посочи премиерът.

Борисов коментира и изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова за внасянето на отпадъците в България. "Това, което знам - 97% от циментовите заводи харчат такива горива. Има европейски директиви, които уреждат тези въпроси, ние много внимателно ги спазваме. Ако някой някъде си позволи да направи различно от разрешеното в закона, той трябва да влезе в затвора и да получи своето наказание. И Радев и Нинова се държат като прясно родени бебета. Сякаш са се родили вчера и техните партии не са управлявали 20 г. след демокрацията. Аз като станах кмет, боклукът на София се хвърляше от дерето в Суходол, а другата част се балираше и складираше. Това беше решението на управляващите преди да се появи ГЕРБ. В момента се строят сепариращи инсталации. В София е най-модерният в Европа завод за битови отпадъци", добави още Бойко Борисов.

"Газовите магистрали правят България стратегически газов хъб. И "Балкански поток", и конектора с Гърция ще носят всякакъв газ - руски, американски, азербайджански. "Балкански поток" няма нищо общо със "Северен поток". По "Балкански поток" се работи много активно. Аз виждам много големи възможности и за АЕЦ "Белене", заяви още Борисов.

Според него "Южен поток" навремето е бил спрян заради корупция при правителството на партията, която издигна президента. „Това е факт, но той пак мълчи. Единственото, което направи Румен Радев е, че измете всички специалисти и за един месец прокара да се купят "Грипените". Това успя да направи. Когато ме заведе и ми покаже един завод, който е построен благодарение на него, тогава ще коментирам изказванията му. Ние правим много неща. Президентът не се е родил вчера. Защо не попита Нинова къде са заводите, които нейното правителство е построило?", попита премиерът.

По темата за еврозоната и влизането на България в чакалнята ѝ Борисов обясни, че тази година са минали успешно стрестестовете на българските банки. „До края на април имаме надеждите, че това ще се случи“, посочи той.

По повод на напускането на всички държавни и партийни постове от бившия „втори” В ГЕРБ, Борисов каза: „Цветанов си знае защо напусна, ние също знаем защо напусна - заради Апартаментгейт напусна”.

Във връзка с темата за НСО, премиерът заяви: „Румен Радев отиде един ден на работа с колело, наснима се хубаво. Ама то вали и дъжд, и сняг. Г-жа Радева с какво ще ходи - с рикша ли? И аз карам колело, и мотор... Аз съм готов от утре да тръгнем с колела - да ни се смеят всички. Готов съм и аз да стигна до край в популизма.“

И за 2020 г. според министър-председателя думата ще бъде "работа", както и "отговорност". „Моята работа е работа. На другите им е празни приказки. Да приказват и критикуват. Моята баба беше селска жена, но казваше, намери си работа, кусур да намираш“, каза Борисов. По думите му досега никой не е казал какво е направил през това време, а само какъв кусур да намери на направеното от правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във