Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Радев го е страх да не изгуби изборите

Посолствата пишат, че сме рискова зона и че не сме ваксинирани. Това е бич за икономиката. Защо? Защото Румен Радев го е страх да не изгуби изборите. Това заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който взе участие в среща на представители на партията с Националния борд по туризъм. Поводът за разговорите бяха притесненията на бранша за развитието на туризма на фона на Ковид кризата.

Борисов се възползва от момента, за да коментира, че страната ни не се представя добре с ваксинацията и това може да повлияе на туризма.

„Днес има 166 починали, от понеделник до днес са над 750 българи починали. Всеки ден в Европа излизат брой заразени, брой починали. Това е огромен проблем за туризма. Сега уж лошият модел "Борисов" работеше миналата година през зимата. Сега цяла Европа ще работи, а ти къде ще ходиш, каква реклама ще му туриш на това. Затова Балтов седи тука. Ако сравните БВП на държавите в Европа с броя на ваксинираните, има абсолютна прилика. Колкото си по-назад, толкова по-малко ваксинирани. Ние сега с един харитиен локдаун си мислим, че ще излъжем туристите“, смята той.

Бившият премиер коментира и темата със строителните проекти, изпълнени в периода, в който той е бил на власт. Настоя отново, че изграждането на „Хемус“ е ключово. Изрази обаче съмнение, че магистралата въобще ще може да бъде довършена.

„Над 100 милиона отидоха за Созопол, мръсната вода там течеше на плажа и така до Лозенец, и Слънчев бряг и Бургас и Сарафово, Варна, Златни пясъци, Приморско, Несебър, всичко се пречиства. Огромни инвестиции са направени от страна на държавата за туризма. Същото е и в планините. Но като тръгна, ми викат: Стига си говорил за пречиствателни станции, а като идеш преди на море и детето с разстройство“, изброи още Борисов.

„Напролет от магистрала "Тракия" ще е готово до Слънчев бряг трасето, огромно съоръжение е, финансирано от нас, да се ползва главно от туристите“, спомена той.

„Сега всички софиянци карат по "Тракия" по 4-лентов път и на Обзор стана тапа. Затова в нашите планове го има това - "Тракия", "Марица", "Люлин", захванахме с ударни темпове "Хемус". До края на 2022 година щеше да е готово", каза той. "Трябва ни "Хемус", трябва ни Русе-Търново, трябва ни отсечката Видин-Монтана-Враца. Сега колко време ти трябва да закараш туристи на Белоградчишките скали?“, каза още Борисов.

"Извадихме парите в отделна сметка, за да може да се дострои "Хемус". Нима Северното Черноморие е по-лошо, но не се ходи, защото няма път. Това, което казвате, ние го правехме и оставаше последната отсечка, защото за самата България целогодишно "Хемус" е по-важна. И пари имаше. Като сложиш инфраструктурата, пречиствателните станции, дотациите в земеделието....пътят за Пампорово 76 км трябваше да го строим вече. Пътят за Самоков не знам правят ли го или не, щеше да е асфалтиран. Пътят Дупница през Самоков за Ихтиман е красота. Сега всичко блокира, нула. Какво повече да кажа", изтъкна Борисов.

"Хемус" никога няма да бъде построена, Рашков всеки ден излиза да говори срещу "Хемус", заяви той. 

"Какво красиво място е Перперикон, там отиват най-скъпите туристи, Пирин голф работи перфектно, голфовете в Елин Пелин и Правец. Бях тръгнал военното летище да го правя за тези частни туристи, но имаше война срещу това", каза още лидерът на ГЕРБ. 

На срещата присъствха рекламният бос Красимир Гергов и шефът на Пампорово, както и бившият министър на туризма Николина Ангелкова.

"Ако бях министър-председател, щях да направя план "Маршал" за туризма и да рекламирам", каза Красимир Гергов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във