Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Главният прокурор избра да брани олигархията, вместо да разкрие злоупотребите й

Главният прокурор избра да брани олигархията, вместо да разкрие злоупотребите й. Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев. Той подчерта, че главният прокурор Иван Гешев е пропуснал много възможности да разкрие огромни злоупотреби на властта и олигархията, като вместо това е избрал да ги брани. Затова, според президента, протестите с искане на оставки ще продължат.

Обявените оставки са прегрупиране, смята той. Радев е категоричен, че само оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев ще намалят напрежението. "Никакви прегрупирания в кабинета не могат да спасят държавността", подчерта президентът Румен Радев. "Българите са на улицата и никакви прегрупирания вътре в кабинета не могат да го спасят и да върнат доверието към него!". 

"Младите хора ни върнаха надеждата, защото вече не търпят мизерията и корупцията. Те искат да изгонят мафията от властта и прокуратурата. Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото", каза още той.

По повод казаното днес от премиера Борисов, че Делян Пеевски е участвал в съставянето на последния служебен кабинет, Румен Радев каза: "Аз нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков и т.н., но друг е давал, в случая премиерът, огромни обществени поръчки за милиарди тъкмо на Шиши. Друг е пушил пури, друг е раздавал банки, не моето правителство. Така, че който е имал вземане даване с целия този кръг, сега ще трябва да си носи последствията. Хората затова са на улицата. Протестът, виждате, че той не е някакъв социален, не мога да кажа, че е и политически, той е морален протест. Той е за морала у управлението, в политиката, за начина на управление на държавата".

Според Румен Радев страхът от възмездието и пресичането на изборните манипулации е напълно разбираем. "Той обаче е безвъзвратно закъснял, защото българите вече са на улицата", посочи президентът.

"Има народи без правителства, но няма правителство без народ. Естественият изход е оставка – никакви прегрупирания вътре в кабинета не мога да спрат тази оставка", категоричен бе той. И допълни: "Докато чекмеджетата са пълни с пари и пистолети и се пушат пури по късни доби, никакви прегрупирания няма да помогнат".

В отговор на въпрос дали ще присъства на протеста в Пловдив тази вечер, президентът Радев отговори, че няма да може, защото след Пловдив заминава за Бургас. Но призова протестиращите да продължават с демонстрациите. "Това е единственият начин да си върнем достойнството, трябва да живеем със самочувствието на европейци", каза президентът. Запитан дали е готов евентуално да състави служебен кабинет, Румен Радев отговори: "Засега не коментирам, аз на всичко съм готов".

Президентът Румен Радев е в Пловдив за среща със студенти от специалност „Графичен дизайн и фотография“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. В Градската художествена галерия държавният глава разгледа тяхната изложба с фотографии и дизайнерски проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във