Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Гешев е проблем; Герджиков: ГЕРБ направи и хубави неща

БНТ излъчи единствения дебат между кандидатите за президент на България - Румен Радев и Анастас Герджиков. На първия тур настоящият президент и кандидат за втори мандат Румен Радев (издигнат от ИК и подкрепен от БСП, ПП, ИТН и "Изправи се БГ! Ние идваме!") спечели 49.42%, или 1 322 385 гласа, а опонентът му - ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков (издигнат от ИК и подкрепен от ГЕРБ-СДС) получи 22.83%, или 610 862 гласа.

Първата тема в дебата бе политика. И Радев, и Герджиков изразиха увереност, че този път ще има редовен кабинет. Според Радев сегашният подход на партиите е обнадеждаващ - да се говори първо за приоритети, а не за министерски кресла. А опонентът му посочи, че той самият е предложил същия подход, но предложението му станало обект на подигравки. Според Герджиков в предишните два парламента Радев не е положил достатъчно усилия да се състави правителство. Радев отвърна, че президентът не е архитект на коалиции.

Беше зададен и въпросът спечелилата изборите "Продължаваме промяната" президентска партия ли е

Настоящият държавен глава отговори, че не се занимава с политическо инженерство или партийно строителство. Лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев били поканени в служебния кабинет и по думите му, свършили много добра работа като министри. Разкрили са редица слабости на предишното управление, както и много нарушения. Радев увери, че ако реши да прави партия, той самият ще застене начелото ѝ.

Какъв трябва да бъде държавният глава? Отново бе споменато определението "обединител на нацията". Като Герджиков се опита да провокира Радев по тази тема, а той му отговори, че да олицетворяваш единството на нацията, не означава непременно да си политически неутрален, особено когато има обществена нужда от обратното.

Кандидатът, подкрепен от ГЕРБ, заяви, че по разпореждане на служебния вътрешен министър Бойко Рашков полиция влязла в Софийския университет и е разпитвала за купуване на гласове. Герджиков нарече Рашков "началник на предизборния щаб" на Радев. "Рашков не ми е началник на щаба. МВР работи само по сигнали. Служителите на МВР са длъжни да спазват закона. Това че се притискат купувачите на гласове и някои го възприемат като репресия, е за сметка на купувачите", отговори настоящият държавен глава.

Бе засегната и нуждата от промяна в Конституцията. И Радев, и Герджиков се обявиха за съдебна реформа. А Герджиков заподозря, че в проекта за конституционни промени на Радев и неговия екип е заложена точка за промяна на формата на държавно управление и преминаване от парламентарна към президентска република. Настоящият държавен глава го увери, че в проекта на президентската институция няма нищо, което да представлява заплаха за демокрацията. А в него е заложено разширяване на гражданските права. Проектът ще бъде внесен в парламента, но когато той е устойчив. "Основния проблем е, че главният прокурор е несменяем и не може да бъде разследван. Това ни го казват и международните институции. Не обявявам проекта за Конституция сега. Партиите в новия парламент трябва да решат дали ще приемат това предложение, което президентът ще внесе", каза още Радев. Герджиков пък е на мнение, че не Гешев е проблемът, въпреки че личността му била спорна. Промените трябвало да засягат върховенството на правото.

По темата за Северна Македония

Според кандидатът, подкрепен от ГЕРБ, е нужен друг подход към Скопие. А ключови проблеми към момента са езикът на омразата в Северна Македония, фалшивите "исторически истини" в македонските учебници, които насъскват хората срещу България. Притеснителни са предложенията за отказ от признаването на българското малцинство в България, както и това за наблягане на икономическите теми при преговорите със Скопие. "В Любляна заявих моята позиция много ясно. Не знам защо текат спекулации, че ще допусна компромис за отваряне на вратата за преговори за членство преди да сме получили ясни гаранции за спазване на правата на българите в Северна Македония", каза Радев на свой ред.

"За" или "против" зеления сертификат

Зеленият сертификат даде шанс общественият живот да продължи. Нужните решения за здравната криза вече са в ход и служебният кабинет ги изпълнява. От днес данните на "Ройтерс" показват, че България е първа по спад на броя на заразените в Европа, посочи настоящият президент. Изпълнена била и най-важната задача - никой да не остане без медицинска помощ."Във всички населени места, където ходя, почти винаги намирам време да посетя болниците", изтъкна Радев.  Герджиков се обяви срещу зеления сертификат - бил въведен след принуда. Радев го попита какво предлага като алтернатива. А опонентът му отговори, че не може да оправя проблеми, заложени през лятото. Все пак имал идеи, а решения можели да се вземат на консултативен съвет. Той призова Румен Радев "да слезе от облаците". Болниците били пренатоварени, а броят на починалите се увеличавал. Не били така розови нещата.

Герджиков заяви, че българският бизнес бил пред крах. Кривата и при електроенергията, и при газа започва от януари и до септември се е увеличила два-три пъти. Ако не е бил забавен Планът за възстановяване и устойчивост, е можело да получим нужните средства. Радев опонира, че цяла Европа е изправена пред крах. Призова да не се спекулира с инфлацията, тъй като България не е изключение. Тя е породена от повишаването цената на горивата и тока. "Това, което направи правителството, е най-голямата компенсация в Европа - 110 лв. за малките предприятия, до 140 лв. Други държави свалят 10% от ДДС. Над 250 000 семейства са компенсирани", изтъкна Радев след като опонентът му заяви, че бизнесът не бил компенсиран, а небитовите потребители още не били усетили скока в цените на електроенергията. "Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ на електроенергия, в България има излишък на електричество. Проблемът е, че всички малки потребители бяха хвърлени във вихъра на свободния пазар", каза още Радев.

Отношението към Русия

Русия не може да ни бъде враг, защото в съзнанието на българите тя е освободител. Най-важно е да търсим диалог, изтъкна Радев.

Приятно съм изненадан колко са се сближили позициите ни с г-н Радев по отношение на Русия - в никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби, добави Герджиков. И провокира опонента си с въпроса чия територия е Крим. Герджиков е категоричен, че Крим е украински, без значение от това какъв флаг се вее там. Ректорът на СУ настоява санкциите срещу Русия да не отпадат, докато не бъде разрешен казусът с Крим, както и докато не бъдат разрешени проблемите с човешките права в Русия. "Моята позиция е същата като през 2016 г. – във външната политика е важно да има прагматизъм. Санкциите, наложени на Русия заради Крим и Украйна, не дават резултат. Търсят се прагматични подходи как да бъде решен този проблем", каза Радев. И допълни, че преди да спасяваме демокрацията в други страни, нека погледнем българската демокрация, която е "на командно дишане от доста време". Герджиков повтори въпроса: "Не чух какъв е Крим?" "Руски е в момента, какъв да е?", отговори Радев.

Въоръжаване и отбрана

Черно море става пресечна точка на геополитически интереси. Ние не трябва да допускаме свръхмилитаризация там. Затова непрекъснато настоявам за възвръщане на диалога. Черно море е територия на непрекъснати учения, там участниците се сближават физически. Едно невнимание, една човешка грешка може да бъде опасна, предупреди Радев. А Герджиков подчерта, че сме член на НАТО и в общ отбранителен съюз с всички страни членки на Алианса.

Необходими са ни още осем самолета Ф-16. Втората доставка на Ф-16 ще е по-евтина. Проблемът в българската отбрана е многото руска военна техника, а Русия не е в НАТО, смята ректорът на СУ. "Вашата слабост към МИГ я разбирам. И аз през 90-те имах "Москвич", с който трудно се разделих, но избрах по-добрия вариант", обърна се Герджиков към настоящия държавен глава. "Няма нищо общо с "Москвич", мога да ви уверя. Има начини как да бъде поддържана тази техника – да вземем пример с Полша, която лети с МИГ- 29. За цената – аз съм сигурно единственият президент, наложил вето на сделката за Ф -16. Внимавайте с цифрите – цената няма да е по-ниска", бе ответният отговор.

Санкциите по закона "Магнитски"

Корупцията трябва да приключи, защото пречи на икономиката, пречи на чуждите инвестиции и нарушава чувството за справедливост на българските граждани, призова Герджиков. Всички данни, дошли по "Магнитски", са позор за нас. Трябва сами да установим върховенство на закона и да си решаваме проблемите с корупцията, допълни той. Приветствам решението на САЩ за прилагането на закона "Магнитски". Това беше решителен акт в подкрепа на българската демокрация, защото имаме много резолюции, анализи, приети декларации, но практически ефект няма. Действията по закона "Магнитски" бяха силен практически акт и ще има дългосрочни последици, заяви Радев.

Мигрантски натиск

България е държава на първа линия, като такава не можем да приемаме бежанци, каза Румен Радев. Ние не можем да не приемаме никакви бежанци, защото те с хора в беда. Покрай тях обаче идват мигрантите, които нямат нищо общо с бежанците. Там често е замесен и трафик на хора, добави Герджиков.

След това двамата опоненти си размениха взаимни въпроси.

Герджиков попита Радев за комплекса "Марица-изток" - има ли поет ангажимент със срокове за затварянето му.

По Плана за възстановяване и устойчивост - 2038 г. - 2040 г., ще отстояваме тези срокове. Работните места трябва да бъдат запазени, отговори Радев. Площадката има потенциал да се използва за алтернативни дейности. Механизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например, подчерта още той.

Радев попита Герджиков дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето за разследванията за шкафчета, кюлчета и къщата в Барселона.

Шкафчетата не са мои, обаче разделението в обществото и провалът ви са си лично ваши, нападна го от своя страна Герджиков. Опитвате се да ме прикачите към други хора, един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Явно имате някаква фиксация. Подкрепям всички български институции, не познавам главния прокурор, коментира Герджиков. 

Защо никога не признавате, че грешите, попита Герджиков.

За 5 години отстоявах истината. Мога да бъда горд от това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако хората виждаха грешката в мен, нямаше да ме подкрепят, беше отговорът на Радев. "Най-голямата ми грешка е, че не успях да допринеса за по-ранното сваляне на режима на Борисов. А полагах всички усилия. Вие сте кандидатът на коалиция "Магнитски". Щом Младен Маринов ви развежда из страната, какъв да сте?

Как ще обедините мафията с жертвите на мафията, попита Радев.

Искате да ме пришиете към някоя партия, към някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Според Герджиков ГЕРБ и Бойко Борисов може да са направили грешки, но били направили и хубави неща, докато Радев правил само грешки. Кажете нещо срещу мен - приписвате ми само чужди грехове. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза, заяви ректорът на СУ.

БЛИЦ ВЪПРОСИ

Най-добрият съветник и на двамата кандидати е съвестта.

Най-голямата грешка на Герджиков е работохолизмът и смесването на работата с личния живот, а на Радев - че не е успял да допринесе по-рано за свалянето на режима "Борисов"

Най-силно и най-слабо качество

Най-силното качество на Радев е целеустременост, а най-слабото - предоверяване. Най-силното и най-слабото качество на Герджиков едновременно е доверието му в хората.

И двамата заявиха, че умеят да прощават, но непростими са предателството и лъжата.

Най-голямото постижение в живота на Герджиков е намирането на общ език с всички, а на Радев - децата му и успехите му при трансформирането на модела на военна подготовка.

ФИНАЛНИ ПОСЛАНИЯ

Анастас Герджиков:

"Благодаря на всички, които ни подкрепиха досега. Надявам се да ни подкрепят в бъдеще, за да можем да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си да бъда онзи президент на България, който да не помрачава Новата година на хората с мрачни речи, да не размахва пръст, да не се сърди на никого, за да виждаме българите усмихнати и щастливи."

Румен Радев:

"Вече десетилетие в България парите купуват съвест. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни през годините, в които всички имаме шанса да имаме равен дял в избора на бъдеще на родината. Този ден е 21 ноември. Уважаеми сънародници, излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България!"

Накрая двамата си стиснаха ръцете, а Анастас Герджиков се обърна към Румен Радев с думите "Не беше страшно, нали?" Радев отговори: "Никога не е страшно, пък и аз не съм от страхливите."

Facebook logo
Бъдете с нас и във