Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев е против по-скъпите алтернативи на руския газ

Изпълнителната власт трябва да реши проблема с газовите доставки, за да може цената за българския потребител и индустрия да е най-ниска. Това заяви президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Испания по покана на крал Фелипе VI. "Получаването на газ за нас "физически е голямо предизвикателство", каза Радев, отбелязвайки липсата на интерконекторни връзки. На второ място, той призова за нормативно уреждане на въпроса със съответните договори и резервиран капацитет. И трето, най-важно, за нас е каква ще е цената. Правителството трябва да вземе предвид всички тези фактори, цената на първо място, и тогава да намери решение, призова президентът. " Но е цинично в енергийно най-бедната държава в Европейския съюз, с най-бедното население, да кажеш "Ще намерим друг начин и, разбира се, ще плащаме по-скъпо", подчерта Радев.

Темата за спрените доставки на газ е била основна и в разговорите на Радев с испанския премиер Педро Санчес. Президентът обаче отбеляза, че през годините Испания е действала превантивно и в момента получава газ от САЩ, Алжир и Нигерия, като само 6% е руският газ. "Въпросът е как в случай на нужда за България да можем ние да използваме тези станции за регазификация, като в момента това е невъзможно, защото няма интерконекторни връзки от Испания, за да дойде газът у нас", каза още държавният глава.

Според президента в момента сигурността във всичките измерения е поставена на изпитание - не само военната сигурност, а и икономическата, и социална сигурност. Защото, ако доставката на газ наистина спре, много важни за нашата индустрия производства ще спрат. Темата за сигурността е стояла и в основата на разговорите с испанския премиер и ще бъде основна и на срещата с крал Фелипе VI. Целта е укрепване на сигурността чрез съвременно изграждане на отбранителни способности. Там интересът на Испания за коопериране е голям - във военната наука, военните изследвания.

Радев посочи, че между България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво. Възможностите за сътрудничество са големи. Това, от което можем да се учим и да си сътрудничим, е начинът, по който Испания осъществява своя зелен преход. Над 50% от енергетиката е от възобновяеми източници. У нас трябва да следваме и опита им в туризма - това е дестинация с целогодишен туризъм. Испания много разчита на нас за доставка на зърнени храни, страната е в първо място в нашата листа. Държавният глава отбеляза, че правим всичко възможно, включително с българската общност в Украйна, да може да се осъществи износ на украински зърнени храни по река Дунав.

Като "далеч от реалността" президентът определи думите на премиера Кирил Петков, който днес в Украйна асоциира отказа да помогнем на Украйна с Априлското въстание и евентуалния изход от него, ако никой не беше обърнал внимание тогава на желанието на българите за освобождение. Радев отказа да коментира "злободневни български теми", докато е на посещение в Испания. Не пожела да коментира и темата с позицията му за износ на българско оръжие за Украйна. "Очаквам дебатите в парламента и мотивите, нека видим официално решение", лаконичен бе той.

На въпрос дали се справя правителството, президентът отговори: "Това ще го покажат хората, които все повече ги виждам на улицата. Трябва да се мисли повече за българите, които са в най-затруднено положение в тези кризи". А запитан дали ще снеме доверието си от кабинета, отвърна: "Мисля, че вчера бях достатъчно категоричен в някои свои оценки".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във