Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев е поканен на две срещи със Зоран Заев в Словения

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и президентът Румен Радев.

Президентът Румен Радев ше присъства на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в Словения. В рамките на срещата той е поканен на две последователни общи срещи с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Първата е по инициатива на еврокомисаря по разширяване Оливер Вархеи и премиера на Словения Янез Янша.

По-късно Радев е поканен от германския канцлер Ангела Меркел на обща среща с френския президент Еманюел Макрон и с премиера Зоран Заев.

Преди два дни Радев разговаря по телефона с германския си колега Франк Валтел-Щайнмайер и посочи, че регионът ще спечели от напредъка в процеса на евроинтеграция на Скопие.

Към момента обаче няма сигнали, че е възможен пробив в българската позиция.

"Няма основание за промяна на българската позиция към Република Северна Македония, въпреки сериозния натиск, на който ще бъде подложена страната ни от европейските партньори на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани", каза във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова.

В навечерието на срещата македонските управляващи за пореден път демонстрираха оптимизъм. Премиерът Заев коментира, че след изборите ще има промяна на българското поведение и то още през декември.

Целта на ЕК и Скопие е да се възползват от словенското ротационнно председателство на ЕС, което силно подкрепя разширяването на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във