Банкеръ Daily

Росен Плевнелиев

Радев е един от многото популисти

Бившият президент Росен Плевнелиев недоумява защо обществото отново е изненадано, че има корумпиран съдия. "Ще се радвам всички наши партньори да действат по същия начин. Важно е българските власти да са отворени, активни, да си сътрудничат", заяви Плевнелиев във връзка със забраната на съдия Андон Миталов от спецсъда да посещава САЩ.

"САЩ говорят за корупция и е нужно органите да се задействат моментално", посочи бившият държавен глава пред БНТ.

Той призова системата да се "настрои" така, че да не се допускат повече подобни случаи. В казуса с Миталов Плевнелиев видя знак, че България трябва по-активно да работи със своите партньори. "Големият въпрос е, че сме изненадани, а не би следвало. Белезниците да щракнат на някой корумпиран, без да е нужно американският държавен секретар да го обявява", призова експрезидентът. 

По темата със снетото доверие на президента Румен Радев от правителството бившият държавен глава посочи, че наистина системите за правораздаване не дават сигурността, която гражданите очакват. "Не знам дали главният прокурор е действал съответно с правилата (за огласяване на СРС с президента - бел. ред.), но не съм съгласен да се спира дейността на институциите", каза той

Според Плевнелиев след снемането на доверие може да се очаква блокиране на всяко решение за посланик и да няма заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Това е морално и политическо решение, важно е държавният глава да не блокира държавата и институциите, защото неговата битка не е битката на народа. Той е заявил своята позиция да е алтернатива, но това не значи, че той трябва да води война", апелира бившият президент.

Той отбеляза, че Висшият съдебен съвет може да провери дали главният прокурор Иван Гешев действа по правилата.

"Държавният глава контраатакува, когато се почувства атакуван. Държавният глава е един от многото изявени популисти - Доналд Тръмп, Жаир Болсонаро. Радев се бори за властта", смята Плевнелиев.

По думите му в решителен момент Радев е натиснал спусъка. Това се случва по време на подготовката на страната за влизане в еврозоната. "Радев знае, че решението за влизане в еврозоната е политическо, той дава аргументи на международните политици да кажат, че страната ни не е готова. Ако България влезе в еврозоната, окончателно се откъсваме от влиянието на Русия, ако това не се случи, ще останем сами, бедни, изолирани в периферията. Радев води личните си битки в неподходящ момент", подчерта бившият президент.

"В центъра на всичко, което прави е неговото лично его и неговата лична битка. Всеки, който обещава революции, не е направил нищо добро", изтъкна той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във