Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Доказан партньор сме в ЕС и НАТО, но трябва да работим и с трети страни

Президентът Румен Радев е на посещение в Чикаго, където се срещна с българската общност в града. Държавният глава по традиция се спря пред българските журналисти и от отговори на редица въпроси, в които обобщи резултатите от участието си в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"Това, че сме доказан лоялен член на Европейския съюз и НАТО не означава, че страната ни не трябва да работи за развитието на своите отношения и с трети страни", заяви Радев пред българските кореспонденти 

По думите му България е авторитетен член на ООН и нейната балансирана външна политика и ролята на стабилизиращ фактор в нашия регион се ценят високо.

Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи за утвърждаването на стабилността и европейската перспектива на нашите съседи от Западните Балкани.

Румен Радев припомни проведените в Ню Йорк редица двустранни срещи със свои колеги от Близкия Изток и Централна Азия за възвръщането на традиционните позиции на страната ни на пазарите в тези региони и за възстановяването на образователния и културен обмен.

"Към България се демонстрира изключително добронамерено отношение и трябва да търсим възможности за постигането на взаимноизгодно сътрудничество", подчерта още президентът.

Според него енергийна диверсификация няма да доведе до влошаване на отношенията с Русия. И изтъкна, че България отдавна е заявила намеренията си да диверсифицира както източниците, така и пътищата за доставки на природен газ.

"Колкото повече пътища и източници на природен ден, толкова по-добре. Това означава намален риск при самите доставки и конкурентни цени. В това е смисълът на диверсификацията“, коментира Румен Радев.

Държавният глава не очаква военно решение на ракетните изпитания на Северна Корея.

"Ако търсим да я решим с чисто военни средства, губещи са всички и много лидери вече се изказаха в тази насока“, заяви Радев. Президентът изрази и надеждата си за намирането на дипломатически средства и за диалог, с който тази криза да бъде преодоляна. Никоя институция в България не може сама да върне българите от чужбина в родината, посочи още президентът и добави, че това изисква национални усилия и отговорност от цялото общество за превръщането на страната ни в много по-привлекателно място за живот.

Радев разясни повече за обявената от него идея за създаване на  регистър на българите в чужбина. По думите му става въпрос за информационен портал, в който търсещите работа в България наши сънародници зад граница, да намират информация за възможностите за професионална реализация, в съответствие със своето образование, квалификация и опит, а бизнесът – подходящите кадри за своите проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във