Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Дано парламентът не остави хората и бизнеса без пари в кризата

Президентът Румен Радев заяви, че ще търси баланс в решението за датата на изборите. Според него решението ще зависи и от това дали отиващият си парламент ще свърши задължителната част от своята работа - върху народните представители лежи отговорността за актуализацията на бюджета и вярвам, че те няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците и бизнеса без пари в кризата.

"Аз неведнъж заявих, че такова смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между отделните институции. Разбира се, този вариант не е в интерес на президентската институция. Но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разход на средства и най-вече на време. Ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена", обясни държавният глава. 

Радев не пожела да коментира дали служебният кабинет ще остане в същия състав. По думите му това не е на дневен ред -  в момента най-важно е какво ще свърши парламента.

Той отказа коментар и за евентуалното проектиране на партия около служебния икономически министър Кирил Петков.

"Твърде много се говори за тази хипотеза, няма причина да я коментирам преди тя да стане факт. Всеки, който търси политическо решение на проблемите в България, трябва да търси подкрепа преди всичко от българските граждани", отбеляза Румен Радев.

„С това служебно правителство, исках да покажа, че е възможен нов модел и стил на управление, който да надхвърля насадения антагонизъм между партиите. Аз мисля, че този модел се оказа успешен и показа сериозни резултати“, каза още президентът.

Държавният глава е на мнение, че Народното събрание отказва да вземе каквото и да е отношение по Плана за възстановяване и устойчивост, което не е добър сигнал към българските граждани.

В четвъртък без никакъв дебат парламентът прие предложението президентските избори да са на 14 ноември. "За" гласуваха 152 народни представители, 25 се въздържаха, а "против" нямаше.

Facebook logo
Бъдете с нас и във