Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев даде старт на консултациите за съставяне на правителство

Започнаха консултациите на президента Румен Радев за съставяне на правителство. В момента се провеждат разговори с „Има такъв народ“.

На консултациите присъстват председателят на Парламентарната група на партията Тошко Йорданов, членовете на Изпълнителната комисия на „Има такъв народ“ Виктория Василева и Ивайло Вълчев.

Междувременно ИТН обяви начало на срещите с политическите сили в парламента, с изключение на ГЕРБ, в търсене на подкрепа за евентуален кабинет. 

Първата среща на "Има такъв народ" ще бъде в петък с "Демократична България". В събота (24 юли) предстоят срещи с "БСП за България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", а в неделя е насрочена тази с ДПС.

На брифинг в парламента от ГЕРБ заявиха, че няма да участват в провежданите в президентската институция консултации.

"Считаме, че вече многократно беше нарушен диалогът. Считаме, че вече се водят разговори между другите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство", заяви Десислава Атанасова.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/889501051992130

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства във вътрешен и външен план. Българският парламент и правителство имат за решаване важни задачи – да продължи процеса по укрепване на държавността и гарантиране на предсказуема правна рамка за българския бизнес, инвеститорите, за важни социални въпроси, за дълбока съдебна реформа, за актуализация на бюджета. Всички чакат. Категорично трябва в най-скоро време да се актуализира, другата седмица ще бъде внесен“, посочи президентът Радев пред представителите на "Има такъв народ".

Той напомни, че Европейската комисия е поставила ясни условия в дебата по съгласуване на Плана за устойчивост - настояват и обвързват плана с дълбока съдебна реформа, а формулата е ясна – средства срещу реформа. Според Радев това изисква формиране на устойчиво парламентарно мнозинство.

"Това е най-важната задача пред българския парламент, в нея вие имате водещата роля. Приветствам ви затова, че вече подхождате по различен начин от предишните опити за съставяне на правителство. Приветствам решението ви да се отворите за диалог, така че да се търсят общите пресечни точки по отношение на приоритети и цели, области на възможен компромис", обобщи президентът.

"Ако всеки един политически субект надскочи партийните си интереси, би трябвало, опирайки се на общините цели, да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство, което дори да е плаващо по определени въпрос, все пак да излъчи кабинет", посочи в отговор зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. 

„Ако не постигнем обща визия за някои определени неща, най-вероятно ще се отиде на избори. За нас не е проблем, тъй като изборите са демократичен механизъм. Показахме, че имаме разум, не сме самовлюбени. Надявам се, че останалите партии да проявят същото. Да се опрем на общи приоритети. Да имаме правителство, след това парламентът да започне работа по определени точки и разграждане на този мутренски модел, който имахме през последните 11 г.", завърши Йорданов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във