Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Българите не вярват, че политиците живеят само от заплати

Президентът Румен Радев се съгласи заплатата му да бъде намалена. "Не аз определям заплатата на президента, а Народното събрание, така че депутатите са в пълното право да я намалят, както намерят за добре", посочи държавният глава след призива на соцлидерката Корнелия Нинова да изкаже мнение по въпроса с възнагражденията на политическия елит. 

"Що се отнася до увеличаването на заплатите на политическия елит, то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното благосъстоянието на българските граждани. Такива тендениции засега няма", допълни Румен Радев. 

Той подчерта, че една от причините за протестите е, че гражданите не вярват в политиците и в това, че те разчитат само на заплатите си. "Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата", изтъкна президентът, цитиран от "Фокус". 

Той отказа да коментира кадровите промени в правителството след оставката на Валери Симеонов. 

Засега няма конкретна дата за среща между президента и премиера Бойко Борисов. Радев уточни, че с Борисов ще разговарят, когато водената от премиера коалиция разработи ясна и конкретна визия за борба с корупцията по високите етажи на властта и за справяне с катастрофалния по думите му срив на инвестиции.

Държавният глава отказа да коментира с Бойко Борисов управленската програма на правителството. 
                            

Facebook logo
Бъдете с нас и във