Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Безмълвието на генералите може да струва скъпо на данъкоплатците

Армията най-сетне е във фокуса на финансовата политика на държавата, но това ни поставя пред ново изпитание ефективно и ефикасно парите да се превърнат в отбранителни способности. Изисква зачитане на военната експертиза. Не само интензивен диалог между държавници и военни, но и активна позиция на генералитета. Безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените ви и данъкоплатците утре. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в словото си по време на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия.

"След десетилетия на пренебрежение Българската армия трябва да заеме своето достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност.  И това ще стане не само по силата на външните предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред, като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства, посочи Радев.

Според него Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на Отечеството личности, които имат един идеал - свободна, силна и благоденстваща България, на тях дължим признание и по-добри условия, за да могат да изпълняват достойно своята трудна, рискована и високо отговорна мисия.

Президентът припомни, че днес е и Ден на храбростта. Да отдадем дължимото на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията, апелира държавният глава и допълни, че в тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България. 

"Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания и, ако днес България е една от тях, то е, защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово", посочи Румен Радев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във