Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Бедността в обществото ражда корупция и престъпност

Стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване. С тези думи президентът Румен Радев откри кръгла маса на тема "Неравенства и бедност в България", на която учени с изследователски интерес в сферата изнесоха доклади за икономическите предпоставки и социалните измерения на проблема.

Държавният глава подчерта, че пренебрегването на темата за бедността и неравенствата е безотговорност към бъдещето развитие на нашето общество.

"Радвам се, че сме тук заедно, за да потърсим отговор на редица въпроси. Къде се коренят причините за неравенствата и бедността в България? Кои са критичните прагове на неравенствата? По какви механизми се формират?", запита президентът

Той повдигна въпроси относно икономическите модели за справедливо възнаграждение на труда и баланса между развитието на конкуренцията в една пазарна икономика и адекватна социална политики

Радев посочи, че в момента, в който все повече се говори за стабилност, за ръст на БВП и за рекордните му стойности, толкова повече трябва да говорим и за бедността и за това как се разпределя този БВП, по какви механизми се харчат публичните средства и как те допринасят за хармоничното развитие на обществото.

"Когато това неравенство вземе прекомерни размери, когато социалните системи са неефективни, когато икономическите системи са ниско ефективни, има изкривявания в пазара, а обществото и държавата абдикират, все повече хора попадат в плен на бедността", изтъкна президентът.

По думите му бедността в обществото ражда корупция и престъпност, а бедността не е само липса на средства, а липса на справедливост, образование, здравеопазване и сигурност.

"Неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото. Има някакъв праг, в който те са допустими, но неравенствата днес в България са далеч от всякакви средни показатели. Те са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие. Със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача", отчете държавният глава. 

В дискусията участват също представители на изпълнителната власт, работодателските и синдикални организации, университетски преподаватели и учени от БАН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във