Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев атакува "двуличната позиция" на някои политици по казуса с "мръсните" снимки

Превръщането на определени медии в инструмент за политическа саморазправа създава заплаха не само за свободната журналистика, но и за гражданското общество. Това съобщи президентът Румен Радев в позиция във връзка с вулгарни, уронващи авторитета публикации и дейността на отделни медии. На 5 септември столичен сайт разпространи интимни лични снимки на жената до арх.  Борислав Игнатов - издигнат за градоначалник на столицата от "Демократична България". 

Президентската институция нееднократно е поставяла въпроса за замърсената медийна среда в България и целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти в българската журналистика.

"Двулична в този контекст е позицията на политици и партии, които публично осъдиха този уродлив подход, но същевременно легитимират "медиите", които го прилагат, с подкрепа, участие и близки лични отношения", категоричен е държавният глава. Той се надява това да е началото на дебат, който да доведе до оздравителен процес в българската журналистика. 

Както "Банкеръ" писа, премиерът Бойко Борисов, член на ръководството на БСП и кандидати за кмет на София осъдиха долнопробния компромат срещу арх. Борислав Игнатов.

Отношение взе и Българската асоциация на пиар агенциите и Българското дружество за връзки с обществеността. 

"През последните 30 години обществото ни стана свидетел на много политически скандали, клеветнически кампании и остри предизборни сблъсъци. Но може би за пръв път се сблъскваме с използване на лични снимки на човек, близък до един от кандидатите за кмет на град София. Ние, членовете на БАПРА и БДВО, категорично заявяваме, че са прекрачени граници на нормалната предизборна агитация. 

Подмяната на важните политически и обществени теми за едни местни избори с вадене на интимни моменти от миналото на човек, свързан с един кандидат за кмет, не може да бъде отминато. Разправа със "странични жертви" е похват от терористичния арсенал и няма нищо общо с демократичните ценности на цивилизационния ни избор. Още повече, когато става дума за жертва на изнудване, потърсила полицейска и прокурорска закрила. Надяваме се, че компетентните органи ще вземат отношение по случая и подобни тактики няма да се превърнат в практика. "Ние, обединеният комуникационен сектор, се присъединяваме към позициите на много от политиците, кандидат-кметовете, обединените журналисти и много други публични организации и личности в категоричното си неприемане на подобни комуникационни практики", категорични са експертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във