Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Атаките срещу мен и семейството ми придобиват уродливи измерения

За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти преди срещата си със студенти в Техническия университет в Габрово, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

"Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата", посочи още президентът.

По думите му тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост.

"От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“, коментира още държавният глава Румен Радев.

Държавното обвинение съобщи, че прекратява всякакви контакти с президентството.

"С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията", се казва в съобщението на прокуратурата.

Във вторник бяха разпространени записи от телефонни разговори. Според прокуратурата това са данни за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност от страна на президента Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във