Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност

Според президента Румен Радев въпросът за актуализацията на бюджета е и въпрос на национална сигурност.

В изявление след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност президентът Радев подчерта, че служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната, но за да може тези пари да стигнат до нуждаещите се, Народното събрание трябва да актуализира бюджета.

Въпреки проведените задълбочени дискусии не постигнахме консенсус, болшинството парламентарно представени политически партии считат, че дебатът за бюджета може да се води единствено в Народното събрание, каза президентът и допълни, че според него това е въпрос, касаещ пряко националната сигурност, въпрос, който изисква максимална мобилизация вътре в НС, която за съжаление не е налице. Той отчете високия риск този парламент да не може да актуализира бюджета поради недостиг на време.

"Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за закупуване на необходимите лекарства и консумативи, няма да има средства за допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, няма да може да продължи мярката 60/40 и на други мерки, няма да може да се изплаща месечна целева помощ за семейства на деца до 14-годишна възраст, няма да има средства за усилване на охраната на държавната граница при един все по-растящ миграционен натиск, няма да се изплаща пълния размер помощи, няма да има индексация на пенсиите и стотици пенсионери ще останат под прага на бедност, в условия на непрекъснато нарастващи цени. В тази обстановка служебният кабинет ще е с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на своя гръб", каза още президентът Радев.

Три бяха основните теми, които президентът постави на днешния извънреден Консултативен съвет по националната сигурност - актуализация на бюджета, Ковид и мигранти.

Радев коментира още и изтеклите записи на полицейско насилие над цивилни граждани.

"Това е акт, който заслужава внимание на цялото общество и приветствам решението на председателя на НС да свика извънредно заседание по темата, приветствам и решението на министъра на вътрешните работи да издаде заповед за проверка на досегашните проверки за разследването на този случай. В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност от насилниците до администраторите и политиците, разпоредили и допуснали насилието или такива прикрили насилието. Трябва да се извърши проверка дали са били ангажирани частни охранителни структури. Необяснимо е и бездействието на прокуратурата по този казус", каза президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във