Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Ако не се спазват мерките, алтернативата е пълен локдаун

Сериозна червена лампа за всички е изчерпването на леглата за интензивно лечение. Това заяви държавният глава Румен Радев, след като посети Центъра за спешна медицинска помощ в София. Държавният глава изрази признателност към екипите на Спешната помощ за всеотдайната им работа. "България е водеща по смъртност. Т. нар. златен шанс го дават тези хора. Те са достатъчно натоварени и без пандемия. Видях с очите си какво е да даваш дежурства в Спешна помощ, да координираш този процес по време на пандемия. Държавата е длъжник на тези хода. Базата има своя лимит, трябва и по-добро заплащане", каза президентът.

"Видях кол центъра, който координира тази дейност. На едно огромно табло са показани всички свободни легла. За съжаление, там, където пише "брой интензивни легла", свети в червено. Проблемът не е в координацията, хората тук я правят, а в изчерпване на леглата в реанимацията. Това е сериозна червена лампа за всички", изтъкна Радев. "Този щам, който идва при нас – „Делта +“, се разпространява изключително бързо. Заразността е хиляди пъти по-голяма. Има рязко нарастване на случаите. Призовавам към всички да сме отговорни и съзнателни като общество. Само със спазване на мерките може да преодолеем това препятствие", добави той.

"Каква е алтернативата? Вижте Латвия – пълен локдаун. Алтернативата е затваряне на всички търговски обекти, без на тези от първа необходимост и аптеките. Виждате вечерен час в някои държави. Цялата държава замира. Това ли искаме? Това се опитва Министерството на здравеопазването и държавните институции - да избегнем огромни щети за социалния, икономически и културен живот", подчерта държавният глава. "Лекарите се измориха да обясняват, че изходът от ситуацията да се движим от локдаун към локдаун е ваксинацията. Няма по-надеждна защита в момента от ваксинацията в борбата с вируса", увери той.

"Не сме чакали. Правителството има ясен план, обявен юли, септември се актуализира с всички стъпки", отговори Радев на репортерски въпрос защо служебното правителство е чакало досега, за да въведе задължителния зелен сертификат.

Според президента е време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да даде ясен отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи, манипулативни изказвания. По думите у това е недопустимо. Президентът уточни, че става дума за изказвания, свързани със срока на годност на ваксините.

Радев коментира отказът на Централната избирателна комисия да се срещне с него и уточни, че е готов за диалог с ЦИК. Той поздрави екипа, който успешно освободи кораба „Вера Су" от скалите край Камен бряг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във