Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Защо парите от кохезионния фонд отиват само за пътища

"През следващите десетилетия развитието на ЕС ще се обуславя от дейности, силно свързани с екологията, модернизацията на индустриите и умното и прозрачно управление на природните ресурси", заяви евродепутатът Радан Кънев в Страсбург пред репортер на "Банкеръ".

Проблемът според него е, че номинацията на новия министър на околната среда и водите Емил Димитров не слага начало на нова правителствена политика, а провалът до този момент не е в личността на Нено Димов, а в политиката в областта на околната среда и водите.

"Освен очевидно некомпетентна, тя е и продължение на досегашната погрешна и опасна правителствена политика, която е враждебна на европейските мерки по околна среда и която изолира българската енергетика и икономика от огромните възможности на Зелената сделка, Инвестиционния план и Фонда за справедлив преход. Изборът на Димитров и продължаването на политиката на ВМРО, довела до оставката и ареста на Нено Димов, ще поставят България в изолация, а енергетиката ни - в невъзможност да се приспособи към бързите технологични и екологични промени", смята евродепутатът.

Според него резултатът ще е енергийна несигурност, скъпо електричество и изоставане на индустрията ни. Решението е обратното - активна политика за адаптация към Зелената сделка, пълна промяна на политиката в сферата на околната среда, пряка отговорност на управляващата партия ГЕРБ и премиера Борисов за този сектор.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във