Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Загубихме заради дребнав партиен егоизъм в коалицията

Радан Кънев

Пътят след загубата започва от днес. Необходимо е отърсване от „трудно прикривания дребнав партиен егоизъм вътре в коалицията“, който открои като „важна причина избирателите да ни накажат по този начин“. Това коментира пред БНР евродепутатът Радан Кънев, който е заместник-председател на ДСБ от коалиция ДБ. 

По последни данни от ЦИК "Продължаваме промяната" води на парламентарните избори и при 21.21% обработени секционни протоколи от Централната избирателна комисия. Партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев получава 25.85% от гласовете. На второ място излиза ГЕРБ-СДС с 20.38%, а ДПС е на трета позиция с 15.66%. "Има такъв народ" с 10.54%, БСП с 9.07%, "Демократична България" с 5.94% и "Възраждане" с 5.42% са останалите формации, които влизат в парламента според междинните резултати. 

Според Кънев при всички партии са  допуснати грешки от юли досега и при силна конкуренция за едни и същи избиратели в лицето на ПП, отправна точка трябва да бъде това, че има солидна група български граждани, които с вота си искат ДБ да се съхрани и да върви към обединение.

„Да покажем на хората, които ни се довериха, че път напред има. И когато бяхме на 12% през юли, и когато в края на юли социолозите ни показваха 16-17% и второ място, и днес, когато сме шести с под 7%, че сме способни да оценяваме какво ни казват избирателите, да се променяме и да вървим напред.“

Грешката беше, че нямахме собствен политически кандидат за президент и че изобщо допуснахме разговорът за президентските избори за се води почти панически в последните дни на срока за регистрация, изтъкна Радан Кънев. 

„От 2001 г. насам непрекъснато в нашето поле, на реформаторската десница, кандидат за президент се издига в последния миг или се подкрепя в последния миг, почти насила се бутат някакви хора напред. Или сега пък, както е в случая: човек, който е взел решението си напълно самостоятелно, без никакво участие на ДБ в него, и в последния час ние се оказва, че го подкрепяме, всеки път резултатите са лоши.“

След като си подкрепил един очевидно независим човек, който не може и да си помислиш, че ще се съобразява с предизборната ти стратегия и кампания – много опасно е, ако сега с него започнем да си обясняваме лошия резултат, подчерта Радан Кънев относно резултата на Лозан Панов в президентската надпревара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във