Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: За съжаление комунизмът не е отмрял

Аз самият винаги съм разглеждал антикомунизма като отхвърляне на тежките недъзи на комунистическия режим и на спецификите на посткомунистическия преход. В този смисъл - за съжаление, комунизмът не е отмрял. Това каза зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев в интервю за в. "БАНКЕРЪ".

"Нито стопанската свобода е тази, която очаквахме и която дава на хората перспектива за изпреварващо забогатяване, за достигане на средните европейски нива на богатство. Нито свободата на медиите е тази, която дава възможност на обществото да се развива пълноценно. Защото в съвременното общество медиите са изумително важни. Нито свободата на личността е на необходимото ниво. Нито независимата - както от партиите, така и от мафията, съдебна система е постигната в България. Нито независимостта на администрацията от партиен натиск и назначения е постигната в България. Нито местното самоуправление, реалната децентрализация, свободата на общините. В много от тези отношения България през последните няколко години върви назад", обясни Кънев.

Той обясни и позициите на новия съюз "Демократична България" по темата русофобия:

"Що се отнася до русофобията, аз мисля, че става дума за генералната геополитическа посока на развитие на България, която е от огромно значение за всяко семейство и всеки отделен човек. Не би трябвало да говорим за фили и фоби нито през 90-те години, нито сега. Тези термини, когато са възниквали преди повече от 100 години, са имали положително звучене. Въпросът е в търсенето на националния интерес в един много по-различен свят от света, в който мислехме, че влизаме през 90-те години. В този свят начинът, по който се гарантира сигурността на всеки гражданин и независимостта на нацията, е различен и без съмнение демократична България е много ясно позиционирана в това отношение. Това не е русофобия, а категорично желание Европейският съюз да се консолидира все повече, Европа да става все по-единна и България да бъде активна част от този процес, да влезе в ядрото на тази единна Европа, а не да виси в периферията. Оттук, разбира се, нашият национален интерес има съществени разминавания с днешната руска външна политика и да се отчете това е въпрос на държавническа мъдрост, на малко повече смелост и енергия."

Радан Кънев уточни, че трябва "Демократична България" да изгради местни структури, за да има успех.

"Трябват както местни структури, така и много силен контакт с местните общности. Вярвам, че и Атанас Атанасов, и Христо Иванов имат политически опит и политическа мъдрост да знаят, че по кафенетата в центъра на София не се случва политиката. Аз за себе си го знам", обясни заместник-председателят на ДСБ. 

Цялото интервю четете в брой №19 на "БАНКЕРЪ" 

Facebook logo
Бъдете с нас и във