Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев за "Струма": Правителството иска да обслужи конкретни строителни фирми

Евродепутатът Радан Кънев отправи нови упреци към правителството заради отказа от евросредства за строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Според Кънев това е бил очакван развой. 

"Вариантът с трасе в едната посока през планината, в другата – по съществуващия път през дефилето, никога не е одобряван от Европейската комисия. Одобреният проект е проект с тунели и по тази причина аз сигнализирах в края на миналата година за проблема с ЕК и европейското финансиране", посочи евродепутатът и зам.-председател на ДСБ. 

Той заяви, че никога не е имал нищо против строителството на "Струма" и не го е саботирал. 

"Ясно е, че няма български гражданин, който да не иска АМ „Струма“ да се състои. Проблемът е с Комисията – как да финансират едно трасе, което не са одобрили", обясни Радан Кънев пред bTV и добави, че държавата сама е провалила проекта.

По думите му български компании, с които правителството е свикнало да работи, не могат да строят тунели, а изграждането на тунели изобщо не било чак толкова скъпо. "Гърция направи почти цяла магистрала от тунели. На Запад от България почти всички планински пътища минават през тунели", посочи Радан Кънев.

"Българското правителство иска да обслужи конкретни строителни фирми, с които най-вероятно е в бизнес отношения, които не могат да строят тунели, а искат да използват съществуващия път за част от магистрала. А това на всичкото отгоре означава, че хората, които използват този път, да нямат друго трасе – освен магистрално, за собственото си предвиждане, което е незаконно", обобщи евродепутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във