Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев за рестарта на Борисов: Евтино заиграване на един слаб и уплашен лидер

Недопустимо е толкова голяма тема като конституционното устройство на държавата да бъде принизявана до нивото на инструмент за отлагане на политическата смърт на един лидер с два, три или с пет месеца., заяви БНР евродепутатът Радан Кънев. Относно предложението на ГЕРБ за създаване на нова конституция и свикването на Велико народно събрание, Радан Кънев отбеляза, че това е „много дребно, евтино заиграване с една много голяма тема от страна на един слаб и уплашен лидер“.

„Не може Конституцията да бъде хрумка на един човек, който я е обявил в 12 на обед. Не може да бъде проект на една партия. Това се е случвало само веднъж - през 1970-71 година БКП е писала проект за конституция. Всички други конституционни опити в България – и успешни, и неуспешни са плод на изключително широк експертен дебат, цялото богатство на българската юридическа мисъл е било събирано на едно място, цялото общество е било въвлечено. Когато има дебат за нова Конституция, трябва университетите в България да врят и да кипят от усилието. Това трябва да е национална задача“, коментира Кънев пред БНР.

Според Кънев за всички е станало ясно, че това е един от неговите трикове за оцеляване в политиката, но бива да се допуска Конституцията да бъде обект на трикове, а конституционният дебат да разделя обществото

„Поднесено по тази начин – партия ГЕРБ пише Конституция (Данаил Кирилов пише Конституция), това поставя това конституционно усилие от първия ден като разделящ фактор, а не като обединяващ. Това е поредно потвърждение, че сме изправени пред много тежка криза, тежки решения, имаме много голяма нужда от национално единство, но г-н Борисов не може да го символизира. Не сме 1971 година, той не е Тодор Живков, ГЕРБ не е БКП. Имаме нужда от обединение, но не около един човек и една партия, а като общество“, подчерта Радан Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във