Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Възможно е Доган да финансира ГЕРБ

Евродепутатът от "Демократична България" изказа съмнение, че бизнесменът Ахмед Доган финансира партия ГЕРБ.

Твърдението му бе по повод съгласието, което постигнаха ГЕРБ и ДПС за партийна субсидия от 1 лев на глас и падане на лимита за дарения от физически и юридически лица за партиите. "Ако намаляването на субсидията беше просто скандален популизъм, тук е по-сериозно. Аз съм загрижен за бъдещето на демократичния процес. Това е връщане към най-мрачните времена на взаимоотношения между политика и бизнес. Узаконяване на политическия рекет", заяви Кънев пред Би Ти Ви. Той допълни, че американският модел на финансиране не съществува в Европа и че в САЩ има своите дълбоки корени, но и огромни недъзи. Според него целта на ГЕРБ и ДПС е да се елиминира политическата опозиция, особено новите политически сили, и че двете партии почти навсякъде са в коалиция в местната власт.

ДПС отдавна съчетава политиката и олигархията, а ГЕРБ има желание да им подражава, стана ясно още от думите на евродепутата. Той определи историята на партията на Борисов като история на едно възхищение към модела на ДПС в смесените райони, което Борисов се опитва да пренесе извън тях, на национално ниво през коалиция с Доган и Делян Пеевски. Това е много голяма заплаха за политическия процес, предупреди Кънев. Политиката ще бъде изнесена на пазара и политическите процеси ще се решават от хора с много пари.

По думите му почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, като собственик на "ТЕЦ Варна", може да финансира ГЕРБ, тъй като Доган има много по-малко влияние в парламента и в общинския съвет във Варна, но чрез финансирането на Борисовата формация вече получава много лесно всички тези съгласувания. 

Кънев сподели, че ГЕРБ и "Демократична България" може да са в една и съща европейска партия, но имат много различия помежду си. По-скоро ДБ има повече общи възгледи със СДС. "СДС и ГЕРБ се явиха заедно на европейските избори и така представителят на СДС Александър Йорданов влезе в Европейския парламент", поясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във