Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: В момента върви разграбване на активите на КТБ

В България съществува неравенство пред закона, провалени са десетки опити за съдебна реформа, а корупцията прави хората много по-неравни от всички други механизми на капитализма. Пример е ограбването на четвъртата по големина банка в страната КТБ от кръгове на интереси по най-високите етажи на властта, които водят до далеч повече загуби за нормалния бизнес от обявените 5 млрд. лв. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев на една от неговите редовни сбирки "20 минути с Радан Кънев, 200 минути за вашите въпроси", провела се в София.

Следващият етап е вторичното разграбване, което наблюдаваме в момента, допълни лидерът на ДСБ. "Разграбването на активите на Корпоративна търговска банка с най-фрапантния пример - добиването на БТК от един бизнесмен, за който единственото, за което се чудим, е точно кой стои зад гърба му, но никой няма и най-малката илюзия, че става дума за реално разширяване на неговия бизнес. Ние се чудим отзад кой е - Пеевски, Борисов, двамата заедно, както твърди Цветан Василев, или руските служби. Не можем да знаем със сигурност, защото сламеният човек си е там на мястото - по начина, по който беше Пеевски, в момента е Спас Русев.", коментира Кънев.

Той критикува правителството за икономически ръст с 3%, на фона на двоен растеж в Румъния и на троен по показатели като предприемачество и инвестиции в малък бизнес. Според него Румъния се е впуснала в "същински реформаторски спринт", за да се отърси от асоциацията си с балканска държава пред перспективата да се формира тясно ядро от държави в Европейския съюз, от който неминуемо ще отпаднат точно източните страни и тези на опашката като България.

За предстоящите президентски избори Кънев бе попитан дали би подкрепил кандидата на ГЕРБ на втори тур и дали границите на България са застрашени. Той отговори, че кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков е най-силното име в надпреварата и на втори тур ще подкрепи него, а не някой друг.

Няма две мнения по въпроса, че Европа не може да приеме неограничен брой бежанци и единствената разумна политика ще е да се работи с ЕС , а не с Анкара за защита на външната граница. Освен това рисковете за страната ни са се увеличили след събитията в Турция и е редно да се затегнат усилията на българските разузнавателни и контраразузнавателни служби, смята още Кънев.

Според него премиерът Борисов има "голямото предимство, че защитава всички позиции едновременно в зависимост къде отиде". "Която и позиция да надделее, тя ще бъде нашата. Той е способен в понеделник да каже, че такова чудо като европейска солидарност няма и той ще реши въпросът сам с Ердоган. На следващия ден да отиде при Ердоган и да изложи на пресконференция всички турски искания, а след това да каже, че е постигнал огромен успех. На следващия ден да отиде при Меркел и да се сети отново за солидарността, за да моли за защита на външните граници", посочи Радан Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във