Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: В българското правосъдие има мафия

В българското правосъдие има мафия. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Повод за изказването му стана доклад от извършена проверка на процесите и софтуера за случайно разпределение на дела в българската съдебна система. Докладът, според него, налагал извода, че в българския съд, случайно разпределение на делата няма, има данни за нарочно разпределение, контролирано разпределение.

„Имаме данни да се съмняваме, че по делото за фалита на КТБ случаят е именно такъв“, посочи Кънев.

По думите му проблемът не е случаен и не е плод на грешка, а на съзнателно контролиране на процеса на създаване и съхранение на софтуерните кодове от лица, пряко зависими от хората, които „съвсем неслучайно разпределят делата“.

„Ще цитирам мой близък, който извърши проверка на доклада, тъй като го помолих да ми каже с едно изречение какво разбира той като експерт от доклада. Отговорът му беше: „Всеки идиот може да манипулира тази система. Не е необходимо да е софтуерен инженер, не е необходимо да е грамотен компютърен специалист, достатъчно е да направи просто няколко елементарни трика", добави Кънев.

„Тези проблеми поставят всички български магистрати в опасна зависимост, дават възможност за упражняване на натиск върху тях и за контрол върху най-важните за обществото съдебни производства“, допълни още той.

Според Кънев е необходимо незабавно да се предприемат законодателни мерки за поправяне на пропуските в правната рамка.

„Боя се, че около тези мерки трудно ще постигнем консенсус. Те са въпрос на нашата смелост, а не на изкуството на компромиса. Консенсус между невестулката и кокошките е трудно постижим и компромисът помежду им е невъзможен, ако невестулката е допусната в курника или ако предпочитате по-стандартната метафора - между агнетата и вълка“, коментира още депутатът. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във