Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Тече организирана антинаучна пропаганда

Евродепутатът Радан Кънев

Проблемът с ваксините в България е проблем на доверието. Българските граждани имат нулево доверие на институциите. Имаме нужда да разсеем страховете на хората. Те не са виновни, че имат страхове. Имаме нужда да се преборим с организираната антинаучна пропаганда, която залива голяма част от хората. Това не се решава чрез задължителни административни мерки, коментира евродепутатът Радан Кънев на страницата си във Фейсбук по повод проблемите с ваксинацията у нас. 

"Когато този дебат бъде прихванат от популистите, той се извращава. За тази своя позиция бях наречен предател. Предателство ли е да искаш по-малко от твоите съграждани да умират от една тежка болест и да бъдат здрави?", пита той.

Кънев даде пример и с гласуването в Европейския парламент за по-строги ограничения при храненето на животните с антибиотици – в името на човешкото здраве, по-чистата храна, в името на това да не се развъждат резистентни бактерии, които след това не могат да бъдат лекувани с антибиотици. "Аз гласувах за такива мерки, които да гарантират по-чиста храна и по-здрава нация. Получих обвинение, че предавам националния интерес", каза евродепутатът.

"Оказва се, че интересът на шепа крупни животновъди и производители на ветеринарни медикаменти е национален интерес. А желанието децата ни да са здрави, да ядат чиста храна и да могат да бъдат лекувани с антибиотици, когато им се наложи, частен интерес ли е?", отново попита Радан Кънев. 

Миналата  седмица председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов нарече в Туитър евродепутата от "Демократична България" Радан Кънев "боклук", защото Кънев настоя ЕС да се намеси за ускоряване на ваксинацията в България. 

"Острите, дори груби, негативни реакции срещу позицията ми не са неочаквани. Моята работа обаче не е да се харесвам на всеки (дори и на зам. председателя на доскоро най-голямата партия - Тошко Йорданов), а да бъда полезен, доколкото мога", коментира Кънев.

Повод за коментара е, че на 13 септември  Радан Кънев призова за намесата на Европейския съюз заради ниския процент ваксинирани срещу коронавируса в България. Той отправи своя апел от Европарламента.

Според него ниският процент на ваксинираните "заплашва здравето на гражданите на страната, както и на останалите извън нейните граници". Под споделяне на публикацията в Туитър от профила на Тошко Йорданов е написано: "Боклук". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във