Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев ще сезира прокуратурата заради бизнеса на Доган

Водачът на листата на "Демократична България" за евровота и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев обяви в профила си във Фейсбук, че възнамерява да сезира прокуратурата, както и Европейската комисия, за подготвяното според него "закриване" на пристанище "Варна-изток" и замяната му с това при теца на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"В момента пристанище "Варна-изток" се преустройва в "рекреационни зони" (алеи с кръчми и чалготеки) (...). А пристанище ТЕЦ-Варна се управлява от Доган под благосклонния поглед на местната и националната власт. Накратко - подготвя се закриване на "Варна-изток" и замяната му с ТЕЦ-Варна, но вече в ръцете на ДПС, а не на държавата. 

По силата на чл. 106, ал. 1, чл. 112, ал. 2 и параграф 74 ПЗР на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВППРБ), пристанище ТЕЦ-Варна е ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. Държавата обаче - в лицето на областния управител и на министъра на транспорта - не е издала акт за ПДС. Напротив - държавни и общински институции усилено съгласуват и подпомагат действията, с които Доган заграбва тази ценна пристанищна зона...", написа Кънев.

Той посочва в заключение, че  неговият екип от специалисти по европейски транспортни, конкурентни, митнически и морски политики подготвя писма до ресорните комисари в ЕК, с които ще сезира институциите за нарушение на европейското право и заплаха за българската и европейската национална сигурност.  Той заяви, че подготвя сигнал до прокуратурата и искания до областния управител и транспортния министър за допуснатите нарушения на българските закони.

Според документи на Търговския регистър, през септември 2018 г. стана ясно, че само срещу 3500 лв. Ахмед Доган е придобил електроцентралата ТЕЦ ''Варна'', чийто капитал е на стойност над 85 млн. лв. Сделката за електроцентралата е постигната в края на юли 2018 г., като децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов от правителството на Пламен Орешарски - Станислав и Ивелина, са продали част от своите дялове във фирмата ''Сигда'', която в края на 2017 г. купи от чешката компания ЧЕЗ електроцентралата. Според информацията, Доган е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36 на 100 от акциите на ''Сигда'' и 1700 лв. на Ивелина Папазова - за 34 на 100 и така вече става притежател на 70 процента от ТЕЦ ''Варна''.

По последна информация Ахмед Доган възнамерява да изгради пристанище на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ ''Варна'', като най-вероятно въпросното пристанище ще поеме част от товарите на държавното пристанище.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във