Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Решението на КЗК за ЧЕЗ е политическо

Според Кънев независими регулатори у нас няма

Решението на Комисията за защита на конкуренцията по сделката за активите на ЧЕЗ в България е политическо и няма нищо общо с правото. Това заяви юристът и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев, след като в четвъртък антимонополистите блокираха придобиването от страна на "Инерком" на Гинка Върбакова. 

Според Кънев КЗК е представила 28 страници празни приказки и ясни данни, че няма пазарна концентрация. "И в крайна сметка - поредна демонстрация, че властта може всичко, а независими регулатори няма", коментира още адвокатът.

От лагера на управляващите по темата се изказа енергийният министър Теменужка Петкова, която в хода на сагата подаде оставка заради познанството си Гинка Върбакова. Петкова все пак бе съхранена на поста след решение на ГЕРБ и "Обединени патриоти". 

"Спирането на сделката за покупка на българския бизнес на ЧЕЗ от Инерком от КЗК не застрашава по никакъв начин енергийната сигурност на страната", обясни енергийният министър. Тя допълни, че чешкото дружество остава собственик на активите си у нас и трябва да изпълнява задълженията си, докато не финализира сделка за смяна на собствеността.

Петкова изрази мнение, че за да вземе решение, КЗК вероятно е поискала становища от различни институции и компетентни органи. "Едва ли комисията се е произнесла без мотиви и доказателства. КЗК е компетентният орган, а ако има недоволни, те могат да обажалват решението в двуседмичен срок", каза още Петкова.

Политически реакции имаше и от БСП, която поздрави КЗК за решението. 

"Още откакто избухна скандалът с ЧЕЗ, парламентарната група на БСП последователно и аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това. Поздравяваме КЗК за навременното решение. То доказва, че много от аргументите ни, по които спорихме, са били верни. То показва, че противопоставянето на подобен род сделки има смисъл и води до резултати", заяви на брифинг в парламента, в четвъртък зам.-председателят на групата на БСП Крум Зарков.

От "Инерком" обявиха, че са изненадани. Все още не е ясно дали те ще обжалват решението на КЗК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във