Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Реформите не може повече да се отлагат

Реформаторският блок не е бил в по-добро политическо здраве от сега, обяви в Пловдив лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него до голяма степен именно от организационното състояние на реформаторите като политически съюз зависят и перспективите за реформи в страната.

Като основен двигател на реформаторската политика през тази година Радан Кънев посочи представителите на РБ в правителството и парламентарната група като цяло. Според него реформите не могат да се отлагат повече, тъй като "политическата и икономическата криза през 2014 г. е ударила дъното". По думите му, ако те не тръгнат още през пролетта на 2015 г., няма да се състоят въобще.

На първо място Кънев посочи промяна в Закона за съдебната власт, където, по думите му, са наложителни и конституционни промени. Лидерът на ДСБ се обяви и за цялостна ревизия на пенсионния модел, която трябва да се случи до края на 2015 г. Това включва приемане на промени, които да дадат перспектива за пенсионния модел през следващите 20-30 години, и то така, че да отговаря на демографското състояние на страната.

В програмата на парламента ще бъдат включени и законите за училищното образование и за здравеопазването. Нужна е и амбициозна програма за административна реформа и нова философия на бюджетиране, каза още Радан Кънев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във