Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Преведено от “брюкселски" - мониторингът остава

Днешното заседание на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в ЕП, преведено от “Брюкселски език”: Мониторингът остава. Това написа евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев във Фейсбук.

Ето какво заяви още Кънев в социалната мрежа:

1. Мониторингът остава. Остава, защото няма напредък, а регрес по основните теми:

- корупция на високо ниво

- контрол и отчетност на Главния прокурор

2. Мониторингът ще остане дори след Общия механизъм, който важи за всички държави в ЕС.

3. Общият механизъм ще засегне темата с медийната свобода в България, наред с корупцията и правосъдието.

4. Настроенията в ЕП са остро критични. Много депутати, от различни групи, са вече добре запознати с проблемите.

5. ЕК и депутатите от северните държави открито заплашват със спиране на еврофондове, ако няма реформи.

6. Европейските институции призовават за широк реформаторски консенсус, а не самодейни политически акции, като “конституцията” на Данаил Кирилов.

7. Вниманието на европейските медии към протестите и причините за тях повишават интереса на общественото мнение. Политиците са принудени да го следват. Протестът си върши успешно работата.

Днес стана ясно, че Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в Европейския съюз. Това съобщи зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя посочи, че ЕК наблюдава събитията в България и отбеляза, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава.

Йоурова допълни, че ЕК препоръчва България да се обърне отново към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор. "Промените в законодателството трябва да се основават на широко обществено съгласие. Измененията в конституцията трябва да имат широка подкрепа", заяви тя.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във