Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев предупреди Европарламента, че България е пред тежка институционална криза

Изборът на главен прокурор, който отхвърля принципите на разделение на властите и независимостта на съда, е крачка към тежка институционална криза. Такава криза отваря вратата към беззаконие и организирана престъпност, сходни на тези от средата на 90-те. Това заяви евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. Той говори пред евродепутатите в рамките процедурата за едноминутни изказвания по въпроси с политическа значимост.

По думите му течащият избор на нов главен прокурор и безпрецедентният натиск върху медиите пораждат тревога, която трябва да е не само българска, но и общоевропейска. Главният прокурор е с практически неограничени правомощия, със 7-годишен мандат, без възможност за предсрочно прекратяване. Единственият кандидат за тази позиция в своята програма атакува принципа на разделение на властите и заплашва независимостта на съда, посочва още евродепутатът. 

Кънев засяга темата за тенденциите на натиск върху медиите, за които все по-често се говори в страната ни напоследък. Той отбелязва, че натискът се изразява в това медиите да покажат единствено обвинителната точка по конкретни дела и по този начин да се превръщат в страна в наказателния процес. Втората линия не да бъдат уволнявани критични към прокуратурата журналисти. "Натиск, който доведе до безпрецедентно събитие за последните 100 години - спиране на излъчването на Българското национално радио", категоричен е евродепутатът. Според него такъв избор ще бъде знак за институционална криза и това ще отприщи вълна на беззаконие в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във