Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Правителството предпочита конюнктурна повратливост в отношенията с Турция

Европейският съюз най-накрая трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция. Не можем да си позволим да сме в зависимост от Анкара. Това коментира зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев по повод изявлението на австрийския министър на външните работи Себастиян Курц, че  настоява за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. 

"Позицията на Австрия, Германия и Холандия дава историческа възможност за твърда обща политика на ЕС, която да защити трайно и устойчиво българския интерес. За съжаление, българското правителство предпочита линия на конюнктурна повратливост и посредничество, която е нетрайна, несигурна и подрива общите европейски позиции", написа Кънев на страницата си във Фейсбук.

Според Себастиан Курц Турция се отдалечава от Европейския съюз, a Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Анкара. 

Според него, най-важно е самият ЕС да бъде в състояние да защити собствените си външни граници. Първият дипломат на Виена осъди "тази вълна от арести и уволнения в Турция след опита за преврат" през изминалата година и приветства мерките срещу Анкара, предприети тази седмица от германския му колега Зигмар Габриел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във