Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев пожела на НС "без лакърдии, тлаки, ортаклъци и далавера"

Радан Кънев

Евродепутатът Радан Кънев пожела на новото Народно събрание успешен и пълен мандат.

"България има нужда от това. Предстоят тежки решения, които изискват съгласие и сътрудничество. От тази гледна точка, не е лошо, че парламентът е без ясни мнозинства, а най-голямата партия едва има 1/4 от депутатите. Този труден състав изисква и дори налага култура на преговори, съгласуване на позиции и интереси и достигане до крайно решение, известно със съвсем не мръсната дума “компромис”. Парламентът отразява волята на гражданите, разнообразието на техните убеждения, вкусове, разбиране за политика. И задължение на избраните политици е това разнообразие да не се превръща в конфликт, а напротив - в повод за повишаване на политическата култура", написа Кънев на страницата си във Фейсбук.

"Успешни преговори (подчертавам - не “разговори”, лакърдии, седенки, надумки, тлаки и моабети, а именно политически преговори) и споразумение (именно споразумение, а не разбирателство, договорка, негласна уговорка, ортаклък или далавера) за ново, реформаторско управление могат да сложат началото на такава нова политическа култура, без която същностната промяна на управлението просто не е възможна", коментира евродепутатът.

46-ото Народно събрание проведе тържествено първо заседание днес. Най-голяма е групата на "Има такъв народ" с 65 депутати, ГЕРБ са втори с 63, а след това идват БСП - 36, Демократична България - 34, ДПС - 29 и "Изправи се, ние идваме" с 14 народни представители.

Ива Митева от "Има такъв народ" бе избрана за председател на парламента, а от партията увериха, че ще предложат правителство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във