Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев отрече, че е гласувал "против" България в Шенген

Радан Кънев

Евродепутатът Радан Кънев категорично отрече, че е гласувал “против” приемането на България в Шенгенското пространство. Коментарът е по повод "публикациите в медии на бившите управляващи". 

"Действително, при отчитането на вота ми е допусната техническа грешка, което се случва сравнително често след въвеждане на системата за дистанционно гласуване. Подал съм необходимото заявление за коригиране на вота до администрацията на ЕП (стандартна процедура за отстраняване на технически грешки). Естествено, че и гласуването ми, както и дългогодишната ми позиция, са ЗА приемане на България в Шенген. Използването на техническа грешка за предизборни цели намирам несериозно. Нека не търсим сензации, а в оставащите малко повече от 24 часа кампания се съсредоточим върху важните политически въпроси пред обществото", обясни Кънев.

Европейският парламент гласува решение, с което призовава за незабавното приемане на страната ни в Шенген. За влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство са гласували 505 евродепутати, 54 са се въздържали, а 134 са били против.

В някои медии излезе информация, че сред противниците на решението има и българин – представителят на „Демократична България“ Радан Кънев.

"Решението на Кънев да се опита да сложи спирачка пред важното за страната ни решение не е изненадващо, тъй като той и преди е поставял условия и е обяснявал, защо не трябва да бъдем пускани в Шенген. Още през 2019 година пред БТВ той заяви, че е невъзможно България да очаква да влезе в Шенген, когато „все още не сме решили скандалите с продажба на български паспорти, а корупцията е тежката реалност, в която живеем“, се казва в публикацията. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във