Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Отпускането на пари за медии от еврофондове трябва да спре

Българският евродепутат Радан Кънев.

Да се спре отпускането на средства за медиите през оперативни програми и те директно да кандидатстват за тях пред Европейската комисия, предложи евродепутатът от ЕНП Радан Кънев, цитиран от БНР.

"Това е едно от решенията - категорично да се спрат европейските средства за медии през оперативни програми, защото оперативните програми са под контрола на изпълнителната власт и е повече от очевидно, че по този начин се купува политическо влияние в медиите. Между другото, много проучвания, които бяха направени, например едно на Антикорупционния фонд, показаха, че договорите, които и централните, и местните власти сключват с медии за реклама, включително на европейски фондове, съдържат дори клаузата за положително отразяване на дейността, т.е. това, за което Себастиан Курц подаде преди броени дни оставка в Австрия, в България е масова практика на всички нива на управление“, коментира Кънев.

Той сподели идеята си при представянето на доклада „Невидимата ръка на цензурата на Балканите“, представен в Брюксел. В документа се разглежда положението на медиите в България, Сърбия и Северна Македония. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във