Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев отново призова ЕНП да изкаже позиция за кризата в България

Бългapcĸият eвpoдeпyтaт Paдaн Kънeв e изпpaтил пиcмo дo ĸoлeгитe cи oт Eвpoпeйcĸaтa нapoднa пapтия във вpъзĸa c пpeдcтoящaтa cecия нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт. B нeгo той изpaзявa бeзпoĸoйcтвoтo cи oт пacивнocттa нa EHΠ зa зaдълбoчaвaщaтa ce инcтитyциoнaлнa ĸpизa в Бългapия. Cpeщaтa зa oбмянa нa мнeния мeждy дeпyтaтитe oт Eвpoпeйcĸaтa нapoднa пapтия, пpeдceдaтeля нa гpyпaтa Maнфpeд Beбep и пpeдceдaтeля нa EHΠ Дoнaлд Tycĸ e yтpe.

В писмо до членовете на ЕНП Радан Кънев заявява: 

Скъпи Манфред,

Скъпи колеги,

Преди срещата на групата ни (ЕНП) утре и във връзка с размяната на мнения с нашия Председател, г-н Туск, отново се обръщам към вас, изразявайки притесненията си относно кризата в България и липсата на позиция на ЕНП по въпроса. Изминаха почти два месеца, откакто се обърнах към вас по тази тема, и очевидно, въпреки почивния сезон, нито протестите в България са отслабнали, нито кризата, която ги провокира, е близо до разрешаване. И все пак, има нова тенденция и нова заплаха, за която предупредих в предишното ми писмо до вас – левите групи в ЕП вече са активни и набират скорост, опитвайки се, доста успешно, да заменят ЕНП като партията на върховенството на закона, напредъка и модернизацията в публичното съзнание. Имайки предвид, че ядрото на българските протестиращи са млади представители на образованата градска средна гласа, традиционно свързани с ЕНП, рискът за публичния имидж и перспективите на ЕНП в България изглежда доста сериозен. 

Политическата коалиция, застанала най-твърдо зад исканията на протестите и темата за върховенството на закона – Демократична България, е пряко свързана с ЕНП, през център-дясната си програма, чрез членството в ЕНП на една от партиите от коалицията – ДСБ, чрез моят мандат в ЕП, като член на групата на ЕНП. Демократична България е най-проевропейската политическа сила в България и единствена, която силно подкрепя всички основни приоритети на ЕС и ЕП, включително Зелената сделка и програмата за дигитализация. Подкрепата от избирателите ни и младите българи за ЕНП не е даденост. Тя е пряко обвързана с това дали ЕНП защитава основните си ценности, приоритети и принципи в конкретната ситуация в България.

Излишно е да казвам, че затварянето на очите в лицето на корупцията, завладяването на държавата, нарушаването на свободата на медиите, и най-важното – продължаващата злоупотреба от страна на главния прокурор с неограничените си правомощия, не е начин, по който да се запази доверието на българските граждани. Както всички знаете, има устен въпрос относно кризата на върховенството на закона в България, който чака одобрение от групите в ЕП, за да бъде включен в дневния ред. Подкрепяйки този дебат, групата ни ще подаде силен сигнал на българското общество, че се грижим за всеки европейски гражданин. Също така, той ще успокои нарастващата загриженост в западноевропейските медии и общественост, породена от очевидната корупция в България, свързана с предстоящите бюджетни разходи по споразумението NextGenerationEU и Зелената сделка. Най-накрая, това ще даде възможност на нашите колеги от ГЕРБ да отрекат предполагаемите зависимости както от корупционните сили в страната, така и от медийните магнати и Главния прокурор.

След повече от десетилетие безусловна подкрепа за българската управляваща партия, разбирам неудобната ситуация, в която е изправена ЕНП. Тази ситуация можеше да бъде лесно предвидена и управлявана чрез една по-силна позиция по очевидните случаи на злоупотреба с власт в този период. Не е задължително обаче пленарният дебат за върховенството на закона и свободата на медиите да раздели нашата група. Ако в такъв дебат застанем зад основните си ценности и се съсредоточим върху проблемите, поставени във въпроса, а именно, нарушенията в медийния пазар и злоупотребата с власт от страна на главния прокурор, нито един член на ЕНП не би отрекъл необходимостта от радикална реформа и ангажираност на Съюза в защита на правата на българите като граждани на ЕС.

Оставам на разположение, ако решите да включите устния въпрос в дневния ред на групата, като с удоволствие бих разяснил позицията на Демократична България за ситуацията в България.

Припомняме, че пpeз aвгycт двaмa бългapcĸи eвpoдeпyтaти – Paдaн Kънeв и Eлeнa Йoнчeвa внecoxa в EΠ иcĸaнe зa плeнapeн дeбaт зa ĸpизaтa нa въpxoвeнcтвoтo нa зaoнa в Бългapия, пoдĸpeпeнo oт 55 тexни ĸoлeги. B ĸpaя нa aвгycт мoнитopингoвaтa гpyпa зa въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa и гpaждaнcĸитe пpaвa ĸъм ĸoмиcиятa ЛИБE пpoвeдe cпeциaлнo зaceдaниe, нa ĸoeтo бяxa пoĸaнeни Бoйĸo Бopиcoв и Ивaн Гeшeв, нo тe изпpaтиxa зaмecтници, a тoнът нa eвpoдeпyтaтитe e бил ocтpo ĸpитичeн ĸъм cтaвaщoтo y нac.

Facebook logo
Бъдете с нас и във