Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев основа "Нова Република"

Дългоочакваният нов десен проект на Радан Кънев е факт. Лидерът на ДСБ обяви старта на новата му надпартийна платформа с името "Нова Република". Знакови фигури от Реформаторския блок като Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Петър Славов са част от създателите на новото движение, което се очаква да прерасне в партия. В проекта ще вземат участие представители на Гражданския съвет, ДСБ, сдружение "Граждански блок", сдружение "Обединени реформатори" и други, съобщи Петър Славов.

Трайчо Трайков отбеляза, че "Нова Република" е съставена от хора, които си имат доверие, доколкото това е възможно в политиката. " Обявяваме надпартийна платформа, която ще бъде в името на образована нация, в която всеки се развива и успява според заслугите си, а не според партийното си членство", подчерта Трайков. Той обясни, че новото движение ще се бори за силни институции, за върховенството на закона, борбата с корупцията, както и за малка, непартийна и работеща администрация.

Мартин Димитров добави, че страната има силна нужда от алтернатива в дясно-център. Той подчерта, че за 10 г. членство в ЕС ние сме последни по доходи, което налагало промяна в икономиката. "Литва, Латвия и Естония вече имат европейски доходи. За да успеем и ние, трябва да подходим по нов начин", обясни Мартин Димитров. По думите му "Нова Република" е против всякакво увеличение на данъчното облагане. "Ще се борим за свобода на малкия и семеен бизнес. В момента, за да започнеш бизнес, да правиш бизнес, да спечелиш обществена поръчка – трябва да си част от управляващата партия. Ние сме за независими регулатори срещу картелите и монополите", категоричен бе Димитров. Той се обяви за премахването на данък "уикенд", който по думите му е символ на тормоза върху малкия и среден бизнес от страна на държавата.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че "Нова Република" ще прави политика в интерес на българските семейства, местните общности и за преодоляване на демографската криза. Той обясни, че социалната политика трябва да бъде обърната наистина към слабия и страдащия, а не към колективни групи и потенциални избиратели на следващите избори."В тази връзка ще предложим увеличение с 20% на всички заплати на учители, преподаватели и хора, които се занимават с наука. Но в зависимост от качеството на работата и постигнатите научни резултати. В нашето общество развитието трябва да бъде според заслугите", подчерта Кънев, като допълни, че незабавно и безусловно ще забрани рекламата на хазарт в медиите.

Лидерът на ДСБ категорично отхвърли възможността за явяване на избори във формат РБ-2. "За да има силно дясно управление, за да има силна нация, България трябва да има алтернатива вдясно от ГЕРБ. Ние сме гаранция срещу готвената коалиция ГЕРБ-БСП. Ние сме и тези, които никога и по никакъв начин няма да допуснат на власт БСП и ДПС. Няма да правим коалиция с тях под никаква форма", зарече се Радан Кънев. Той поясни, че ще търси контакт с партийни, непартийни и неправителствени организации за предстоящите избори. Логично, една от тях ще бъде партията набившия правосъден министър Христо Иванов, с оглед общата борба за радикална реформа в съдебната система. Лидерът на ДСБ поясни, че ролята на неговата партия в съюза "Нова Република" ще бъде на основен елемент, но далеч не е и единствен.

"Реформаторският блок не е вариант за тези избори, тъй като една много добра програма беше предадена от хора, които се подчиниха на пряката началническа воля на Бойко Борисов", каза още Радан Кънев. Думите му бяха допълнени от Трайчо Трайков, който заяви, че вижда немалко хора от СДС, ДБГ и БЗНС като свои съмишленици. "С тези хора в бъдеще ще имаме общ път. Тези, с които нямаме общ път, са хората, които определят политиката и поведението на старата коалиция", коментира той, визирайки лидерите на РБ Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Петър Москов. Трайчо Трайков също отправи предложение за съвместно, равноправно явяване на изборите към  "Да, България". "Нека тази покана не се разбира като натиск, поставяне на крайни срокове или извиване на ръце", обясни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във