Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев оглави "Нова Република"

Лидерът на ДСБ Радан Кънев ще бъде председател на новото дясно обединение "Нова Република". Партиите "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева и Българска демократична общност, водена от Господин Тонев, ще се влеят в редиците на надпартийната платформа. Това стана ясно на брифинг, на който бе подписан договорът за новата формация.

В ръководния орган на съюза личат имената на Мартин Димитров, Дани Каназирева, Петър Славов, Меглена Русинова, Вили Лилков, Виолета Панайотова, Атанас Атанасов, Господин Тонев, Борис Станимиров, Иван Иванов, Ивайло Цветков и Ивелин Парасков.

Трайчо Трайков ще бъде говорителят на "Нова Република". На брифинга той подчерта, че управлявалите в последните години партии не са направили българите щастливи. И обясни, че "Нова Република" има високи политически цели, включително свикването на Велико народно събрание.

Колегата му Мартин Димитров изтъкна, че новият съюз е единствената десноцентристка алтернатива на ГЕРБ, като обеща да работи за повишаване на доходите в България, ниски данъци и свобода за малкия и семеен бизнес. Според него 6-7% икономически растеж годишно е реално постижим и след 4 години това ще доведе до 50% ръст на доходите. Димитров сподели, че това може да се постигне само след разправа с картелите и монополите.

Председателят Радан Кънев обясни, че досегашният партиен модел у нас отдавна се е изчерпал. Той прогнозира, че съвсем скоро на партиите ще им се наложи да подготвят своите предизборни кампании с ограничена или премахната партийна субсидия и в условията на частичен или пълен мажоритарен вот. "Те ще трябва да се научат да работят с личности, не със структури. По тази причина "Нова Република" е обединение. Към настоящия момент с три политически партии, но с множество граждански организации и личности. Разширяването ни ще върви по същия начин - много партии ще се присъединят, но още повече ще са личностите", каза още Кънев.

Той посочи, че "Нова република" е категорична алтернатива на ГЕРБ, а основните й политически противници са ДПС и БСП.  Кънев се зарече да не допусне "подготвяната коалиция БСП – ГЕРБ", каквато била и основата цел на обединението. "Блокът на Кунева е патерица на Борисов и заяви, че ще продължи да бъде. Той доминира българската политика в последните десет години, но няма да му дадем нов непълен мандат", заяви лидерът на новото дясно движение.
По думите му последиците за "Да, България" няма да са добри след решението им за самостоятелно участие на изборите. Кънев подчерта, че резултатът от предстоящия вот е напълно непредвидим. "Очакваше се ГЕРБ да спечели категорично президентските избори, но ги загуби катастрофално ", припомни той, като добави, че не трябва да се вярва на "агенциите на ГЕРБ и БСП".
 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във