Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Неадекватното поведение на управляващите струваше близо 15 000 живота

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев публикува във Фейсбук профила си коментар по повод днешното посещение на премиера Бойко Борисов във Варна и хвалбите на министър-председателя, че България "най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки".

Според Кънев страната ни не само че не успява да управлява коронакризата, но и резултатите у нас са плачевни. Той посочва, че "неадекватното и закъсняло поведение на управляващите е струвало близо 15 хиляди български живота за последните два месеца.

Ето и цялата позиция на евродепутата:

Гледах Ви, г-н Бойко Борисов, да казвате, че "майсторски управлявате кризата".

Проверих и данните за смъртността през 2020г., които показват, че неадекватното и закъсняло поведение на управляващите е струвало близо 15 000 (петнадесет хиляди) български живота за последните два месеца на годината, през които България бележи световен рекорд по смъртност. Показват също, че безкрайно закъснелите мерки работят - и тези животи е можело да бъдат спасени...

Запознах се и с плановете за ваксинация, например на Чехия и Германия, в които ваксинацията на 80+ годишните започва след десет дена. И чух министър Ангелов, който предвижда у нас да започне ... в края на май.

Публикувах и данните на Европейската профсъюзна конфедерация, според които България е сред единствените три страни (заедно с Кипър и Хърватия), които не подкрепят самонаетите лица - свободни професии, търговци, занаятчии, собственици на семеен бизнес - по инструмента за борба с икономическите последици от кризата SURE. (Участвах активно в подготовката на този инструмент и знам колко усилия положихме, за да бъдат включени самонаетите...)

Прочетох внимателно и т.нар. "Национален план за възстановяване". И виждам, че той не отговаря на никои от заложените от ЕС цели и критерии на NextGenerationEU - рестарт на икономиката след Ковид-19, изпреварващо технологично и цифрово развитие, адаптация към нисковъглеродната икономика на Зелената сделка.

Не, господин Борисов. Нищо майсторско няма в управлението на кризата. 2020г. беше провал - не просто за Вас, а заради Вас - за цялото ни общество.

В началото на 2021г., националните задачи остават неизпълнени - успешна ваксинация на възрастните и болните, спасяване на малкия бизнес в кризата, възстановяване на икономиката и ускорено развитие на модерна зелена икономика.

Тези задачи явно не са Ви по силите. Затова има и още една - изработване на национална спасителна програма и изграждане на управленски екип, който да я приложи, след като Вие бъдете отстранен от власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във