Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Най-добрите крадци в тази държава са много образовани хора

Най-добрите крадци в тази държава са много образовани хора. Това заяви пред Би Ти Ви лидерът на ДСБ Радан Кънев. По думите му „моментът на изкушението“ в политиката е много силен.

„Веднъж влезеш ли в тази игра, ставаш част от нея. Публичното говорене за тези неща е най-добрата защита. Укриването е просто тласък към „Приказка за стълбата“. Аз, ако стана свидетел на такива неща, няма да мълча за тях. Гарантирам ви!", заяви Кънев.

„Всеки политики влиза да се бори с тези модели. Но да не би някой да казва, че няма да уволнява некадърните и корумпираните. Но какво става всъщност? Идентифицираш крадливите и те продължават да крадат за теб – споделено. Естествено е и Реформаторският блок да бъде изправен пред изкушението да постъпи като всички останали. Ние сме изправени пред големи рискове. Твърде бързо цопнахме в дълбокото. Рискуваме да натискаме например училищните директори как да гласуват. Не е тайна, че училищата се използват за политически натиск от дълго време. Същото е и в системата на здравеопазването. Те са и политически, и корупционни мрежи“, каза депутатът.

"Не кражбата на тефтерчето на Златанов трябва да бъде причина за съдебна реформа, а кражбите в държавата изобщо. Няма ли МВР, няма ли ДАНС, няма как да се решат тези сериозни проблеми. Поводът за реформа е, че българските граждани поискаха една промяна, в основата на която е правителство, изградено на базата на компромис.Според него реформата в съдебната система е подкрепяна от голямо мнозинство в парламента, защото " моделът на срастване на икономическата с политическата власт под чадъра на съдебната власт, води до все по-лоши и лоши продукти", обясни Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във