Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Кандидат съм за Брюксел, но приоритет ми е вътрешната политика

Зам.-председателят на ДСБ и водач на листата за евроизборите на „Демократична България“ Радан Кънев  призна, че не му се ходи в Брюксел, но няма да се откаже от мястото си, ако бъде избран. Кънев подчерта, че настоящият евродепутат на сините Светослав Малинов сам се е отказал от участие в изборите след злополучното гласуване за пакета "Мобилност“.

"Не ми се ходи в Европа. Имам дв съображения, които ме спираха до момента. Едното е, че детето ми е на възраст, в която има нужда от мен всеки ден, а не всеки уикенд, а другото е, че мнозина близки хора ми казват, че съм по-нужен в битките на българската вътрешна политика. Дългосрочно моят избор остава вътрешната политика. В тази кампания влизам, за да помогна да спечелим, да бъдем представени, да имаме едно или повече избираеми места”, заяви той в телевизионно интервю в понеделник. 

"Защо да обяснявам на хората, че при ГЕРБ и Бойко Борисов, или както те самите се изразяват, при новите комунисти, нещата са в някои отношения по-зле, отколкото при старите комунисти? Българите знаят това. Те искат да видят силната алтернатива, която да отстрани по демократичен път тази гавра с българската демокрация и с българската нация", каза още Кънев. 

"Аз не се занимавам с ГЕРБ и Бойко Борисов, той се занимава с "Демократична България", заяви той, припомняйки, че по-голямата част от речта на лидера на ГЕРБ вчера е била посветена именно на обединението, а не на други конкурентни формации. И обяви, че е "трогнат от вниманието" и на Борисов, и на бившия си сподвижник Петър Москов, които неуморно посвещавали целия уикенд на "Демократична България" и водача на листата й в негово лице.

Според Кънев това е признание за потенциала на "Демократична България". 

За решението на СДС да се влее в листите на ГЕРБ за европейския вот Радан Кънев припомни, че пред СДС отдавна стоеше въпросът дали да се превърне в присъдружна партия и да се подложи на "консолидация чрез поглъщане", или да участва в процес на обединение чрез надграждане, съюзяване на демократичната десница като алтернатива на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във