Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Желанието на ГЕРБ да работят с Пеевски и Бареков провали преговорите


Моето впечатление от пресконференцията е, че основният проблем на ГЕРБ е желанието да работят с Пеевски и Бареков и това ги е накарало да прекъснат преговорите.Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред БНР.

"Ние казваме, всички партии, които са били опозиция на кабинета "Орешарски", могат днес да работят заедно", добави Кънев.

"Виждаме, че ГЕРБ са влезли в тези преговори с намерение да потърсят повод да ги прекъснат. Надявам се, че разумът ще надделее и че това тяхно намерение през следващите дни ще бъде смекчен", заяви лидерът на ДСБ.
Относно "България без цензура" Кънев каза: "Това е политическа формация – продукт на това, което ние искаме да демонтираме от българското общество. Да не говорим, че сега в настоящото Народно събрание една значителна част от него е пряко свързана със схемите на господин Ковачки и с един модел на правене на избори, който всички ние и цяла Европа отхвърляме категорично като много опасен и порочен". 

Според Радан Кънев ГЕРБ са тези, които трябва да вземат решение за продължаване на разговорите.

Късно снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Фейсбук, ,че не е доволен от преговорите с Реформаторите.

„Крайно съм неудовлетворен от подготовката на Реформаторския блок за днешните консултации. Разбирам, че не само като политическа рамка, но по много от темите те въобще не са били подготвени, защото тук не става въпрос за теоретично писане на програма, а за това, че след няколко дни трябва да има работещо правителство, което да е ясно, поименно, разписано със споделена отговорност, с личности, които да го правят".

Вече 10 дни след изборите ние се занимаваме с въпроса ‪#‎КОЙ‬. Вчера ясно и категорично заявихме, че заради #КОЙ ДПС не е приемлива партия за подкрепа на ГЕРБ. Нещо повече, #КОЙ беше назначен от Орешарски, Станишев и Местан, с подкрепата на Волен Сидеров. И ние една година яростно се противопоставяхме на този модел и благодарение на това правителството падна. Всеки средно грамотен човек вижда това.

Още с нарушаването на формулата за преговорен екип, увеличавайки броя на хората от Реформаторския блок, те показаха, че са нестабилен организационен партньор. А изпращането на Трайков, който беше сменен от мен заради несправяне с работата и проблеми в енергетиката, си е видна провокация и опит да се торпилират преговорите от самото начало. Капката оптимизъм, която все още имам, е, че г-н Москов многократно повтори, че са готови на всичко, за да гарантират, че са единен политически субект и да продължат преговорите. Аз съм диалогичен човек и въпреки тенденциозните обиди от реформаторите и сателитните им медии, съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда. Изборите свършиха, хората очакват управление, очакват да видят кои са хората, които ще водят държавата напред, а не голи теории",написа Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във