Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев иска общ десен кандидат за президент

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев предложи предварителни избори за общ кандидат за президент на десните сили в България. "Трябва ние, Реформаторите, десните в България, чрез президентските избори да гарантираме промяна на дясното, а ГЕРБ да правят каквото искат", каза Кънев пред Нова телевизия.

По думите му трябва да се помисли за общи предварителни избори в дясно през 2016 г., на които ако в ГЕРБ и РБ има течение про-ДПС и обратно - продясно, прозападно и прореформаторско, то това да стане ясно чрез явен сблъсък на идеи между кандидатите за президент в това политическо пространство и да определи съдбата им.

"Правителството на България трябва да бъде съхранено, но за да се направи избора към дясно управление, той трябва да мине през местните и през президентските избори догодина. Може би тогава ще се случи големият сблъсък – реален избор на дясно и дистанциране от АБВ И ДПС или търговски  мнозинства в центъра, при които всичко е "под масата", добави Кънев.

Лидерът на ДСБ смята, че в кампанията за местните избори се провежда координирана и целенасочена атака срещу кандидатите на Реформаторския блок от страна на ГЕРБ и ДПС. Той даде за пример личната атака на Цветан Цветанов срещу Чавдар Трифонов, кандидат за кмет на Реформаторския блок във Варна. Според него Цветанов и медиите на Пеевски използват и една и съща риторика - като например да наричат кандидатите на реформаторите "независими", за да не им се приписва тяхната победа.

"Медиите на Пеевски действат като перверзен коректив на правителството - подкрепят една част от него, тази на ГЕРБ, и с най-долни мерки действат срещу друга", допълни Кънев. Според него, в момент, когато Реформаторският блок понасял негативите от най-тежките реформи, като здравеопазване и антикорупция, ГЕРБ и ДПС ги "удряли в гърба".

"Има дълбока неяснота в нашите избиратели доколко управлението е реформаторско и дясно или продължава стария задкулисен начин на управление. Равносметката ми за тази година е че и двете неща се случват. В  България промените вървят много трудно и силите, които дърпат страната назад много силно се олицетворяват от Делян Пеевски, но и от други", посочи съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок.

Радан Кънев днес празнува рожден ден, като навършва 40 години.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във