Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев иска да извлечем полза от кризата в Европа

България трябва да извлече ползи от кризата в Европа. Това се казва в декларация на депутатите от Реформаторския блок, които не подкрепят властта, представена от лидера на ДСБ Радан Кънев.

"Основният ни гарант за политическа и икономическа стабилност – Европейският съюз се намира в задълбочаваща се и всестранна криза. Мигрантската вълна доведе до нарушаване на Шенгенските норми и блокира разширяването на зоната за свободно движение. Европа ще преживее тази криза, но за нас българите е важно да извлечем ползи за сигурността и икономиката си. Ние трябва да излезем от кризата, като член на Еврозоната и Шенгенското пространство, а не като изоставаща периферия на един все по-консолидиращ се съюз", посочи Кънев.

"Отхвърляме и примирението, с което приемаме за даденост отделни позиции на водещи европейски държави. Не само Русия и Турция, но и нашите съюзници Германия и САЩ вече не са велики сили. Не се изисква политика на търсене на баланс. Да търсим защита на българския интерес от позиция на членове в ЕС и НАТО. Егоистична позиция на водещи техни държави не винаги отговаря на нашите очаквания. Трябва да имаме активна политика в ЕС и НАТО и умело организиране на мнозинства и блокиращи квоти в рамките на съюза", каза той.

"Тук е време да се запитаме защо това не се случва и гласът ни не се чува в Европа. 10 години България не успява да е пълноправен член, защото не покрива стандартите за законност, правосъдие и борба с корупцията и изобщо върховенството на закона. Неприлагането на закона вътре в страната заплашва външната ни сигурност. Имитацията на реформи в България води до имитация на солидарност с партньорите. Превърнахме европейското ни членство в механизъм за попълване на бюджета си. Днес тези пари не могат да ни купят сигурност, некорумпирана гранична полиция и магистрати", каза още Кънев. Той смята, че България тепърва трябва да стъпи на пътя на истински реформи", каза още лидерът на ДСБ.

В България избори има всяка година и те обикновено се ползва за отлагане на реформи и прахосничество на публични средства, каза Кънев по повод искането на ДПС за предсрочни избори., каза Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във