Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев и Стефан Тафров разкритикуваха Борисов за съветите му към Макрон и Ердоган

Радан Кънев, член на Европейския парламент от "Демократична България" и Стефан Тафров, говорител на "Демократична България" по въпросите на външните работи и европейската политика, направиха съвместно изявление, публикувано в техните профили в социалните мрежи по въпроса за поведението на премиера Бойко Борисов по отношение на конфликта на Европейския съюз с турския президент Реджеп Ердоган.

Ето какво написаха двамата:

“Премиерът Борисов отказа да подкрепи недвусмислено Европейския съюз и в частност Франция в конфликта им с турския президент Ердоган. Ясна официална българска позиция по конфликта няма. Да, България трябва да има добри отношения със съседна Турция, но това не оправдава унизителното за страната ни поведение на Борисов. То не отразява ценностите и убежденията на българския народ.

Тероризмът и тоталитарната идеология на “политическия ислям” са основна заплаха за сигурността на Европа и за сигурността, свободата и правата на всеки европейски гражданин. Правото на живот и лична сигурност и свободата на словото са основните ни ценности - те не са обект на преговори, договорки и търговски интереси. Заплахата срещу тях е заплаха срещу европейския начин на живот. Затова и френският президент Еманюел Макрон, и други европейски лидери обявиха война на тероризма и “политическия ислям” и мястото на България е редом с тях. Абсолютно недопустимо за лидер на държава - член на НАТО и кандидат-член на ЕС, Ердоган застана агресивно на страната на тероризма и тоталитаризма.

Ние, като български и европейски граждани и патриоти, не сме неутрални в този конфликт. Той не е “излишен проблем”, не е дребно противоречие. Това е реален ценностен сблъсък, от който зависи бъдещето на ЕС. Подновяваме призива, отправян нееднократно от нас и нашите съмишленици от "Демократична България" Борсов да преустанови експулсирането в Турция на турски граждани, потърсили политическо убежище у нас като преследвани от режима на Ердоган, както и подмазваческото си поведение по отношение на турския президент изобщо. Днес е време да покажем, че принципите и ценностите на либералната демокрация са безусловни, а толерантността и взаимното уважение са възможни само при тяхното стриктно спазване. България не е угоднически, по байганьовски неутрална в този сблъсък. България не е Бойко Борисов.”

Позицията на Радан Кънев и Стефан Тафров по повод съвет, който даде Борисов на Макрон и Ердоган преди няколко дни заради оптегнатите отношения между Франция и Турция.

"Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията." Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който се лекува в дома си от коронавирус. Борисов посъветва президента на Франция Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Ердоган как да комуникират помежду си. Българският премиер, който е тагнал в публикацията си двамата държавници, им даде пример с отношенията между България и Турция.

"Франция и Emmanuel Macron са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Recep Tayyip Erdoğan. И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните", написа Борисов.

По-рано същия ден турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от лечение на психичното му здраве поради възгледите си за исляма и радикалните мюсюлмани. Турският държавен глава призова сънародниците си да бойкотират френските стоки, обвинявайки Макрон, че води кампания на омраза срещу мюсюлманите - изказвания, които може да изострят напрежението между Анкара и Париж.

Гневът на Ердоган беше предизвикан от речта на френския президент на церемонията в памет на френския учител, който бе убит, защото е показал карикатури на пророка Мохамед в клас. Макрон обеща Франция да продължи да защитава ценностите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във