Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Дойде краят на милиционерската школа и мутренския свят на 90-те

На преговорите в Европейския съвет се говори за Върховенство на закона, контрол и приоритети при харченето на публичните пари, на нашите данъци.
На площада в София се протестира за ... Върховенство на закона, контрол и приоритети при харченето на публичните пари, на нашите данъци. Това заяви евродепутатът Радан Кънев. 

"И това не ме учудва - и на едното, и на другото място са се събрали европейци. Хора, загрижени за общото благо. Граждани, формирани в ЕС - в Европейска България и другите страни-членки на Съюза, с общи ценности и тревоги - за здравната криза, за икономическата и социалната криза, за корупцията, за нуждата от модернизация, от позеленяване на икономиката, нов модел на икономически растеж. Единствените неуместни тук са българското правителство и любимият му главен прокурор. И проблемът не е само езиковата бариера. Проблемът е, че двамата, които трябва да подадат спешно оставка, за да започне излизането от кризата, са формирани с други ценности - тези на милиционерската школа и мутренския свят на 90-те", коментира Кънев.

По-рано евродепутатът сподели, че силно и положително впечатление на протестите му прави, че виждаме поколение български граждани, израсли в държава член на Европейския съюз, и те не могат да приемат двойния стандарт на ценностите.

"Вярвам, че ще изградят политическа система, която отговаря на европейските стандарти, а  правителството не може да се включи адекватно и в европейската политика. Българското правителство трябва да бъде определено и като опасно за икономиката на страната. Борисов не успява да уговаря пари в Брюксел, той е извън дебата. Като нямаш цели, не може да има успех за теб. Това правителство е във фактическа оставка, трябва да стане и в юридическа. Днешният парламент няма капацитет“, коментира Кънев и добави:

„Имаме нужда да излекуваме разединението в обществото, да спрем междуинституционалната война. След това трябва да се състави стратегически план за излизане от кризата. Но конструктивната дейност изисква сериозна промяна днес“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във