Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: Днес всички сме французи и ще защитаваме ревностно нашите свободи

"‪#‎NousSommesCharlie‬, aujourd'hui nous sommes tous francais et surtout - nous defendrons ardemment nos Libertés" или в превод на български - "НиеСмеШарли, днес всички сме французи и най-важното - ние ще защитаваме ревностно нашите свободи". Това написа в профила си във "Фейсбук" лидерът на ДСБ Радан Кънев, възмутен от вчерашния атентат в редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо" в Париж. При нападението загинаха 12 души, а други 11 бяха ранени.

"От столетия, Западната цивилизация (към която поне от Възраждането насам принадлежим) опитва да осигури на гражданите си две ключови и понякога уникални свободи. Едната е свободата на словото и изразяването (в т.ч и изразяването на атеистични, различни от общоприетите и дори богохулни възгледи - нека си спомним Марк Твен или Хашек). В налагането на тази свобода, Франция е безспорен шампион още от годините на Просвещението", написа още лидерът на ДСБ.

Той допълни, че другата е свободата на хора с различен произход, раса, религия да съжителстват, работят и търгуват, обикновено да имат равни или сходни права с мнозинството. И особено - да изповядват свободно вярата си и да следват обичаите си, доколкото не нарушават законите на страната. Т.нар. мултикулурализъм не е избор или мода (или не трябва да бъде мода). Той е неизбежност, продукт на историята, колониалната епоха, робовладелството (в САЩ), част от същността ни. Опитите за "прочистване" на обществата ни - независимо дали е Испания от XV век, Германия от 30-те или Балканите от 80-те (България) или 90-те (Югославия) на XX век - са неизбежно оценявани като варваризъм, стопанска и социална катастрофа.

"За да бъдем ние, за да я има нашата цивилизация, сме длъжни да съхраним свободите си. И по никакъв начин да не допуснем свободата на различието, с която се гордеем, да се превърне в заплаха за личните права и свободата на словото. Дали ще ни бъде, зависи от силата и куража да се противопоставим съвсем ясно на тенденциите, които рушат свободите ни - със силата на обществата, които вчерашната солидарност показа. Но и със силата на държавните си правоохранителни институции", посочи още Радан Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във