Банкеръ Daily

Общество и политика

Радан Кънев: България може да бъде на максималната скорост на Европейския съюз

Не искаме да загубим европейската перспектива на България, мястото на България в сърцето на Европа. Имаме критична нужда от алтернатива на един вече десетгодишен модел, който явно не върши работа, провален е. За това работим упорито ние от "Демократична България". Това обяви пред БНТ водачът на листата за изборите за Европейски парламент на "Демократична България" Радан Кънев.

На въпроса дали е популизъм тезата, че с европейски механизми могат да се повишат доходите у нас, Кънев отговори: „Не е популизъм да търсим европейски механизми за повишаването на доходите в България. Европейската кохезионна политика има две цели. Едната е сближаване на стандарта на живот, като това въобще не са само доходи. Това е образование, здравеопазване, чистота на градската среда, но преди всичко естествено икономическо благоденствие между новите и старите страни членки. Другата цел е намаляване неравенствата между отделните региони на държави като България с тежки неравенства на регионите". Политикът допълни, че идва от обиколка на Северна България и може да каже, че тези неравенства се увеличават, както между средноевропейския стандарт и страната, така и между София и северната част от държавата.

По думите на Кънев, има политика, има над 20 милиарда евро изхарчени, но го няма търсения резултат. Неговото обяснение е, че през изминалите 12 години БСП на два пъти планира европейските програми и на два пъти ги изпълнява ГЕРБ, като е очевидно, че и планирането и изпълнението не са добри. Според него регионалните неравенства имат своята история навсякъде в Европа, само че в Италия има 21 регионални оперативни програми, а в България нула, за да може всичко да се разпределя от централната власт.

„Дали остава на първо място националния интерес когато става въпрос за доходи и икономика? Защо в България имаме малка безработица? Защото българската работна сила не е в България, тя е в Западна Европа. Тя е най-големия инвеститор в българската икономика, единичен! Тук идва следващият проблем, сигурен ли е българинът на европейския и британския трудов пазар или се намира под непрекъснат натиск на западноевропейски крайни националисти? Г-жа Льопен изнесе няколко кампании върху това да гони българи от френския трудов пазар, абсолютно същото правиха и "Алтернатива за Германия", абсолютно същото Фараж в Англия, до тук всичките са на г-н Марешки коалиционни партньори", посочи Радан Кънев. Същото прави и Юнионистката партия на Северна Ирландия, която подкрепя днешното британско правителство и е съюзник на ВМРО.

Водачът на листата на "Демократична България" смята, че в днешния нов свят, при всяко положение, Европа трябва да бъде преди всичко единна, да осъзнава самочувствието си на половин милиарден пазар, на най- богатата общност на света и на най-големия клиент, на който и да е доставчик на стоки и услуги. В този контекст за него темите за енергийния съюз на Европа, за отношенията на Европа като единен пазар,  европейската газова директива са сред най-важните. Българските евродепутати обаче досега не ги подкрепяли в общата европейска политика.

За Радан Кънев важният приоритет пред Европа е да има равен, европейски, общ механизъм не за писане на писма, а за наказване на виновните в корупция и нарушаване на законите. Решението е в действащата европейска прокуратура и в допълнителното развитие на европейските правосъдни механизми, което върви твърде бавно.

"Аз лично ще вложа огромни усилия, за да бъде ускорен този процес.  За да няма спиране на еврофондовете трябва да има истинска система за наказание. Ако я няма, ще трябва да има подобна мярка – спиране на средствата. Тук опираме до една важна тема. Европейската прокуратура ще тръгне и ще заработи единствено, ако има силен европейски главен прокурор. За нас този прокурор е Лаура Кьовеши", бе категоричен Кънев.

Обръщайки се към българските граждани за подкрепа, претендентът за евродепутат изрази увереност,  че България може да бъде на максималната скорост на Европейския съюз. И това, че ГЕРБ, БСП, ДПС не могат и не искат, не означава, че българските граждани не могат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във