Банкеръ Daily

Общество и политика

Работодателските организации с писмо до премиера заради цените на тока

Работодателските организации - Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ), Българска стопанска камера (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

В него четирите организации обясняват, че "с тревога следят случващото се в рамките на свободния пазар на сегмента "Ден напред" на електроенергийната борса".

"Нашите производства са изложени на силен конкурентен натиск на европейските и международни пазари. Случващото се с цените на електроенергията допълнително поставя под риск производството, растежа, инвестициите и конкурентоспособността на индустрията", е споделено в писмото.

"Липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходите на държавните централи в АЕЦ, ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и НЕК ЕАД, както и осигуряване на тяхното поне средносрочно бъдеще. Крайно неефективното управление на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга - до високи загуби на някои от централите. Категорично заявяваме, че комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България.",

Според едрия бизнес "високите цени от последните дни са породени от резки спадове на предлагането на електроенергия от страна на НЕК".

"За 07.05.2019 г. предлагането от НЕК е за 13 477 МВтч, цената е 79,41 лв. за МВтч. За 08.05.2019 г. предлагането от НЕК е за САМО 4 309 МВтч, което формира цена от 164,60 лв. За 09.05.2019 г. НЕК отново предлага 4 309 МВтч и цената е 130,56 лв. Какво наложи свиването на предлагането на енергия от страна на НЕК над три пъти? Защо НЕК продължава да предлага количества, които са крайно недостатъчни?", настояват за отговор организациите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във