Банкеръ Daily

Общество и политика

Работодателите настояват за по-голям контрол от НОИ върху болничните

Димитър Бранков

Над 2 пъти са се увеличили средствата за болничните. Делът на работодатели в общия размер на сумата за болничните е нараснал от 16 до 24%. Това заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков по темата кой трябва да плаща първите дни от болничния на работника.

По думите на Бранков има много занижен контрол от страна на компетентните органи при издаването на болничните. Според него работодателите не са в силната позиция и нямат компетентността да определят заболяването на работника. "Нашето предложение е връщане на старата практика, парите да се дават от НОИ и да се осъществява по-голям контрол", посочи той. Според него проблемите са както в системата на здравеопазването, така и осигурителната система. Той изтъкна, че осигурителните измами нарастват.  Ако гражданите разполагат с електронно здравно досие, би могло да се направи един по-прецизен анализ на риска. Трябва да има и минимална законова рамка, с която да се установят работните места по населени места.

Иван Нейков от Балкански институт по труда и социалната политика , поясни, че идеята е била да се увеличи контролът върху фалшивите болнични. Той изказа съмнение, че ако НОИ плаща болничните, това ще намали злоупотребите. Нейков подчерта, че работодателят не може да санкционира работника с фалшив болничен, защото не бил виновен той, а лекарят, който му го е издал. Трябва да се направи професионален анализ защо се е стигнало до тук, стана ясно още от думите му.

Както "Банкеръ" писа, Асоциацията на индустриалния капитал в България от своя страна предлага да се въведе период на изчакване от няколко дни, в които болничните не се заплащат нито от работодателя, нито от Държавното обществено осигуряване. В момента осигурителят плаща за първите три дни болнични 70% от дневното възнаграждение. 

Преди дни в парламента бе внесен законопроект от партия „Воля“, който предвижда да отпадне задължението първите три дни болнични да се плащат от работодателите и това да стане задължение на общественото осигуряване. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във